Hlavní obsah

Holík se bojí, že český hokej padne ještě níž

PRAHA

Český hokej už konečně musí přestat žít z úspěchů minulosti a začít se učit od nejlepších, kterými jsou teď Rusové a Kanaďané. Tvrdí to legendární hráč a trenér Jaroslav Holík s tím, že pokud se to ihned nezmění, mohou neúspěchy na mistrovství světa získat trvalejší podobu.

Článek

„Nelze žít neustále z toho, co bylo. Pořád si myslíme, že český hokej je nejlepší, ale stačí se podívat na výsledky za poslední tři roky a zjistíte, že ztrácí kredit. Já už říkám delší čas, že se s tím něco musí dělat. Teď se i v novinách o tom hodně píše, ale neděje se nic. A podle toho trápení na juniorských šampionátech v posledních letech dokonce tvrdím, že brzy padneme ještě níž,“ varuje světový šampión z roku 1972, který jako trenér dvakrát přivedl ke zlatu z MS reprezentační dvacítku.

Finálový zápas letošního MS v Bernu by nařídil sledovat povinně, aby všichni v Česku viděli, jaký je moderní trend.

„Myslíme si, že hrajeme nejchytřejší hokej na světě, přitom špička nastolila úplně jiný styl. Dělají tam na bruslení už od nejmenších dětí a učí je hrát disciplinovaně, aby se obětovaly ve prospěch týmu. Rusové během těch patnácti let, co čekali na titul, zjistili, že musí brát jen hráče ochotné podřídit se a zapomenout na své ego,“ líčí Holík, podle nějž jsou oprávněně s takovým přístupem podruhé za sebou zlatí.

Schází agresivita a důraz

„Ze strany těch nejlepších jsem viděl během šampionátu obrovské nasazení, hodně bruslení a hlavně obětování se pro mužstvo. Padali do střel a chodili před branku, i když to tam nejvíc bolí, prostě se absolutně vydali,“ říká Holík. Čeští hráči podle něj citelně zaostávají v řadě činností. „Především nikdo nejde do branky, tam nám scházela agresivita i důraz,“ doplnil s tím, že v tomto směru podle jeho gusta zahráli z reprezentantů snad jen Čajánek a Michálek.

„Nemyslím si ale, že bychom prohráli čtvrtfinále kvůli tomu, že to zrovna nešlo Jágrovi nebo jsme měli mladého brankáře, prostě neuspělo celé mužstvo. Líbilo by se mi mistrovství jen s osmi či deseti týmy, což by navíc přineslo i kvalitnější zápasy, ale pokud je model takový, tak rozhoduje čtvrtfinále a v něm hráli Švédové prostě chytřeji,“ uvažuje Holík.

Podle jeho pohledu na věc taky není úplně šťastné řešení, že trenér Růžička má na starost Slavii i národní mužstvo. „Sice ze všech stran slyším, že reprezentaci nemůže dělat nikdo jiný, ale já mám pocit, že její kouč by pro ni měl žít celý rok. Jezdit do Ameriky, víc mluvit s hráči, ale to si musí posoudit lidi na svazu,“ uzavírá nemilosrdný kritik českého hokeje.

Reklama