Hlavní obsah

Novým trenérem hokejové reprezentace do dvaceti let je Šindel

PRAHA

Novým trenérem české hokejové reprezentace do dvaceti let se stal někdejší gólman národního týmu Jaromír Šindel, jeho asistentem bude Zdeněk Moták. Nástupce Marka Sýkory ve čtvrtek na svém jednání zvolil výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH). Šindel nedávno skončil jako manažer i trenér v Mladé Boleslavi, Moták je současně asistentem ve Vítkovicích.

Foto: BK Mladá Boleslav

Jaromír Šindel

Článek

Nový kouč juniorské reprezentace se volil trochu neplánovaně, neboť Sýkora měl smlouvu i na příští sezónu. Zkušený kouč však v minulých týdnech dostal nabídku od ruského Jekatěrinburgu a rozhodl se požádat svaz o uvolnění z funkce.

Podle prezidenta ČSLH Tomáše Krále však zvolit nového kouče nebylo složité. "Kvalitních trenérů máme řadu. Jde spíše o to, že to nakonec padlo na pana Šindela. Hodně to bylo dáno jeho úspěchy, kterých dosahoval u mládežnických týmů a výběrů," řekl Král novinářům.

Kandidátů bylo více. Uvažovalo se například Vladimíru Martincovi nebo Miloši Holaňovi, který je ale smluvně vázaný ve Zvolenu. U dvacítky bude zřejmě jako druhý asistent působit i František Musil, který však musí nejprve získat svolení od vedení zámořského Edmontonu, pro nějž pracuje jako skaut.

Jaromír Šindel odchytal jako brankář 14 sezón v nejvyšší soutěži v dresu Vítkovic, Jihlavy a Sparty, úspěšně si vedl i při angažmá ve Finsku. Startoval rovněž na dvou olympijských hrách a šesti mistrovstvích světa, včetně zlatého šampionátu 1985 v Praze. Jako trenér měl poté úspěchy i mládeže ve Slavii, později vedl i Kladno a Spartu. Ve Slavii i v Kladně několikrát stál i na střídačce A-týmu.

Trenérem seniorského týmu se stal i v poslední sezóně, když z funkce sportovního manažera nahradil na lavičce Mladé Boleslavi odvolaného Jiřího Šejbu. Devětačtyřicetiletý Šindel už v minulosti působil i u mládežnických reprezentací. V roce 2004 dovedl tým do osmnácti let k bronzovým medailím na mistrovství světa v Bělorusku.

Za pár dní pětačtyřicetiletý Moták nemá za sebou oslnivou hráčskou kariéru, ostravský rodák hrával za Porubu a Frýdek-Místek, prošel i dvěma kluby na Slovensku. Od roku 2001 už se věnoval pouze trenérské práci u mládeže. Kromě působení ve Vítkovicích vedl i reprezentaci do 17 let, od poslední sezóny byl asistentem Marka Sýkory u národního týmu osmnáctiletých.

Svazoví funkcionáři jmenovali i reprezentační trenéry u dalších věkových kategorií. Osmnáctku povedou Jiří Kopecký a Jiří Juřík, sedmnáctku Miroslav Přerost s Jiřím Šolcem a nově utvořenou šestnáctku převezmou Jiří Doležal s asistenty Radkem Kampfem a Jakubem Petrem.

Výkonný výbor se zabýval i MS ve Švýcarsku 

"Dnešní volba souvisí se záměrem, který máme do budoucnosti. Chceme se vrátit k modelu, kdy trenéři jdou po určitou dobu s reprezentacemi. Abychom každý rok nestřídali trenéry. Proto u sedmnáctky a osmnáctky zůstávají trenéři z minulé sezóny," vysvětlil Král.

Výkonný výbor se vrátil i k nedávnému mistrovství světa ve Švýcarsku, kde národní tým vypadl ve čtvrtfinále a potřetí za sebou skončil bez medaile. Kouč Vladimír Růžička i před svazovými funkcionáři zopakoval, že turnaj skončil jednoznačným neúspěchem.

"Očekávání jsme měli všichni větší, což  řekl i Vláďa. On se tím nikdy netajil, že by rád hrál semifinále a o medaile. Je to neúspěšné mistrovství, co více k tomu dodat," řekl Král. V minulých dnech se objevily zprávy, že by se na výkonném výboru mohl projednávat i požadavek, aby se Růžička věnoval pouze národnímu týmu a opustil trenérský post v pražské Slavii. Nic podobného ale nezaznělo.

"U takového workoholika, jako je Vláďa, si vůbec nedovedu představit, že by nedělal v klubu. Pro něj by to asi byla nepřekonatelná překážka," podotkl svazový předseda. Letošní neúspěch podle něj nesouvisí s pracovním vytížením Růžičky, protože v minulosti reprezentace podobně dopadla i v případě, že trenér působil výhradně u národního týmu. "V tomhle já problém nevidím," řekl Král.

Vrcholem příští sezóny budou olympijské hry ve Vancouveru a zástupci národního týmu před nimi plánují inspekční cesty do NHL. Růžička se s hráči navíc neformálně sejde v létě. "Počítá s tím. Aby si popovídali, než se všichni rozprchnou do svých angažmá," dodal Král.

Výkonný výbor rovněž rozhodl, že se Česko bude ucházet o pořadatelství MS v roce 2015. Oficiální kandidaturu podá na zářijovém kongresu IIHF. Původně chtěl svaz hostit šampionát o rok dříve, nakonec ale od svého úmyslu upustil, protože nepovažoval za výhodné pořádat turnaj v roce olympijských her v Soči. Očekává se, že o mistrovství budou mít zájem i neúspěšní kandidáti z voleb dějiště MS 2014, tedy Maďarsko, Lotyšsko a Ukrajina.

Reklama