Hlavní obsah

Hokejová reprezentace se sešla v Karlových Varech, nechyběl ani Hudler

KARLOVY VARY

Česká hokejová reprezentace se v pondělí vpodvečer poprvé sešla v Karlových Varech před Českými hokejovými hrami, které v lázeňském městě začnou ve čtvrtek. Kouči Vladimíru Růžičkovi se na srazu hlásil i útočník Slavie Roman Červenka, nad jehož startem visel kvůli problémům s břišním svalem otazník. Nechyběl ani Jiří Hudler, který národní dres přetáhne přes hlavu po šesti letech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Hudler na srazu české hokejové reprezentace v Karlových Varech.

Článek
Fotogalerie

Zejména přítomnost Červenky Vladimíra Růžičku potěšila. „Dopoledne už byl na ledě, naplno trénoval,“ chválil si Růžička. Že je pro České hry stoprocentně připraven, potvrdil i samotný Červenka. „Přes víkend se to zlepšilo. Na ledě jsem se cítil výborně, nebyl důvod, abych na sraz nepřijel. Věřím, že se ty problémy nevrátí.“

Jedinou drobnější vadou na kráse je tak prozatím stav okolo útočníka Jiřího Novotného, u kterého po skončení angažmá v Columbusu stále není vyřízena pojistka. „Sice jedná s některými kluby o smlouvě, zatím ale žádnou nemá,“ přiblížil Růžička, podle kterého ale Novotného start na Českých hrách ohrožen není. O turnaj naopak přijde Lukáš Krenželok. Vítkovický forvard nahradil v neděli v nominaci svého spoluhráče Kvapila, následně se ale zranil. Jeho místo tak zaujme Petr Vampola.

Nyní tak už Vladimír Růžička se svými asistenty spřádá plány, které by vedly k triumfu na domácím turnaji. „Věřím, že dopředu bychom mohli být nebezpeční, musíme se zaměřit na obrannou fázi, přesilové hry a oslabení. Tyhle činnosti totiž rozhodují zápasy,“ uvedl Růžička s odkazem na poslední ročník Euro Hockey Tour, ve kterém reprezentace doplatila na častá vyloučení a následnou hru v oslabení.

S Rsukem jsou vždy velké zápasy

O sestavě už Růžička nějakou představu má, definitivní podobu ale nalezne až v nejbližších dnech. „Ještě si k tomu chceme sednout a dát to dohromady.“ Jedinou jistotou tak je, že gólmani Jakub Štěpánek s Lukášem Mensatoem se po čtvrtečním zápase vymění, nedělní duel s Ruskem odchytá ten s momentálně lepší formou.

Právě zápasy s Ruskem byly v minulosti pro Růžičku mimořádně prestižní. Zdá se, že nejinak tomu bude v Karlových Varech. „S Ruskem to jsou vždycky velké zápasy, i když o nic nejde. Budeme hrát tvrdý a nekompromisní hokej, který Rusům nevyhovuje. Ale nepředbíhejme, ještě nás čeká zápas ve čtvrtek,“ upíná se nyní reprezentační trenér k úvodnímu zápasu turnaje s Finy.

Minulost Brendla Růžička neřeší

Nejen v něm bude spoléhat na své ofenzivní hvězdy v čele s Jiřím Hudlerem a Pavlem Brendlem. Ten se v nominaci objevil po dlouhé době, zejména díky skvělé loňské sezóně v dresu Novgorodu. „Vím, že je to dobrý hráč, proto ho chci vidět,“ řekl Růžička. Ten zároveň prohlásil, že Brendlova minulost, kdy jej mnozí prohlašovali za sice výjimečného, ale problémového hráče, ho nezajímá. „To mě nezajímá, obrázek si udělám sám. Jediné, co mě zajímá, je jeho aktuální forma.

Ještě kvůli jedné věci by si reprezentace přála na domácí scéně uspět. Z Liberce se turnaj přestěhoval do zbrusu nové arény v Karlových Varech, kterou by bylo záhodno pokřtít triumfem. „Je to tu hezké. Pro náš hokej je jedině dobře, že tady takový stadión vyrostl,“ těší Růžičku.

Českou reprezentaci čekají v úterý dva tréninky, o den později pak ještě jeden. Ve čtvrtek pak po lehkém dopoledním zápřahu turnaj začíná, v 18 hodin změří Růžičkův tým síly s Finskem. V sobotu od 17 hodin bude jeho soupeřem Švédsko, v neděli zakončí turnaj duelem s Ruskem.

<tbody><tr class="invert"><td>Nominace: </td></tr><tr><td><strong>Brankáři</strong>: Jakub Štěpánek (Vítkovice), Lukáš Mensator (Karlovy Vary)</td></tr><tr><td><strong>Obránci</strong>: Ondřej Němec, Jakub Čutta (oba Karlovy Vary), Josef Melichar (České Budějovice), Petr Čáslava (Pardubice/Timra/Švéd.), Karel Rachůnek (Dynamo Moskva/KHL), Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Angel Krstev (Nižnij Novgorod/KHL), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.)</td></tr><tr><td><strong>Útočníci</strong>: Petr Hubáček (Vítkovice), Pavel Brendl, Jaroslav Bednář (oba Nižnij Novgorod/KHL), Roman Červenka (Slavia Praha), Tomáš Kůrka (České Budějovice), Petr Kumstát (Karlovy Vary), Jakub Klepiš (Omsk/KHL), Jiří Hudler (Dynamo Moskva/KHL), Tomáš Rolinek (Magnitogorsk/KHL), Josef Vašíček (Jaroslavl/KHL), Jiří Novotný (bez angažmá), Petr Vampola (bez angažmá), František Lukeš (Litvínov).</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: