Hlavní obsah

Bednář: Báza? Něco příšerného, manažer by nás na ni nejradši zavíral pořád

Po loňské sezóně se Jaroslav Bednář vydal ze Slavie do ruské KHL, kde bude oblékat barvy Nižného Novgorodu. Nové působiště si zatím pochvaluje, ačkoliv jedné věci stále nemůže přijít na chuť. Tradiční ruské báze, kam klub sváží své hráče před tréninky nebo zápasy. Proto také s českými spoluhráči Brendlem a Krstevem orodoval za to, aby se pobyt na báze zredukoval či úplně zrušil. Možná ne beznadějně...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Bednář na srazu české hokejové reprezentace v Karlových varech.

Článek

Jak na vás město působí?

Můžu říct, že jsem mile překvapený. Řeka Volha jej protíná na dvě části - starou a novou. To nové město je moc pěkné - moderní byty, restaurace, prostě všechno, co potřebujete. Má dokonce dvě linky metra, ty jsem ale ještě neviděl. Na ruské poměry je moc pěkné. Dojmy jsou nad očekávání příjemné. Jak po hokejové, tak po životní stránce.

V Rusku jste sice působil již dříve, oblékal jste dres Omsku. Je přesto něco, na co jste si musel oproti Česku zvykat?

Režim je vedený v tom stylu, že po celou sezónu máme s druhým trenérem před tréninkem a zápasem společnou rozcvičku, což je nezvyk. To jsme naposled měli snad v přípravce...Když si ale zvyknete, zjistíte, že na tréninku nemusíte prvních patnáct minut čekat, než se tělo probere.

Kousal jste to zezačátku těžce?

Já s tím problém neměl.

Vyvedlo vás prozatím něco z míry?

Jediná věc, která mi na Rusku vadí, je báza. Slibovali nám, že pokud budeme hrát dobře, nebudeme na ni před zápasem muset. Je to třicet kilometrů za městem, u lesa, nemáš tam signál, nic. A hlavně je ta báza stará. Prostě příšerný!

Ruským spoluhráčům to nevadí?

To víte, že jim to vadí! Akorát se bojí někomu něco říct. Nebo se aspoň zeptat.

Proč?

Asi se bojí, že je vyhodí, nebo nechtěj mít problémy. Oni si mezi sebou stěžují a stěžují, veřejně ale nic neřeknou.

Vy už jste se zeptali?

My už jsme se zeptali a oni ji během jednoho turnaje zrušili (směje se). Takže jsme se tam my Češi docela dobře zapsali... To bylo příjemné. Rusové už počítali, že se i během přípravného turnaje půjde na bázu a najednou se to zrušilo. Oni nám to moc nevěřili, bylo to takové překvapující.

Teď tedy pobyt na báze funguje jak?

Nevím, jak to teď bude. Bylo to tak, že se tam jelo akorát po tréninku v den zápasu. Naobědvat se, lehnout si. Jestli nás tam, až začne sezóna, budou zavírat i večer před zápasem, nevím. Manažer je takový, že by nás tam nejradši zavíral pořád. Uvidíme.

To jste si to tedy neprosadili na manažerovi, nýbrž na trenérovi?

Ano, on to vzal na sebe. My jsme ten zmíněný turnaj vyhráli, čímž jsme dokázali, že se dá vyhrávat i bez bázy.

Kde bydlíte jinak?

Všichni tři Češi bydlíme pohromadě v centru, asi pět minut od sebe.

S Pavlem Brendlem hrajete v jedné formaci?

Hrajeme spolu všichni tři (třetím Čechem je obránce Angel Krstev - pozn. aut.). V každém zápase jsme na přípravných turnajích dávali dva góly, takže by tam ta spokojenost mohla být.

Platí, že vy Brendlovi góly spíše připravujete, než že je střílíte sám?

Když se podíváte na statistiku, zjistíte, že Pavel má co zápas, to gól. Je to rozený střelec. Na co sáhne, to mu spadne do brány. To je neskutečný! Když to přeženu, a myslím to v dobrém, to je takový hokejista, že půlku zápasu není vidět, pak se dostane puku a dá gól. Já se rozhodně nebudu bránit tomu, abych se na jeho gólech podílel.

Musel jste nějak změnit svůj styl hry?

Skočil jsem z pravého křídla na levé. S Pavlem se akorát musíme domluvit na věcech kolem přesilovek. S tím ale problém nebude.

Jak vypadá taková klasická spolupráce Bednář - Brendl?

To je jednoduché. Já musím puk nějak vybojovat, dát mu ho a on dá takovou bombu, že to ten gólman ani nevidí (směje se).

Myslíte, že právě na vaší lajně bude ležet ta největší zodpovědnost?

Myslím, že jo. Góly se od nás budou čekat, což je logické.

Bude složité se s tímto tlakem vyrovnat?

Nemyslím si, že jsem ve věku, kdy bych se měl z něčeho rozklepat.

Jaké ambice si Novgorod před začátkem sezóny klade?

Nedávno ještě hrál o třídu nižší ligu, loni skončil jedenáctý a teď už se mluví, že by se mělo jít do semifinále. Tlak a ambice jsou obrovské.

Je postup do semifinále reálným?

Laťku jsme si posunuli v přípravných zápasech, kdy jsem de facto neprohráli. Osm zápasů jsme vyhráli, prohráli jsme jen na penalty s CSKA, kdy jsme pět minut před koncem vedli 3:0 a prdli jsme na penalty. Jinak jsme všechno vyhráli.

Na závěr ještě jedna nepříjemná věc. Během soustředění ve Finsku byl zatčen váš spoluhráč, zkušený útočník Jurij Bucajev. Co se přihodilo?

To nikdo neví. Všichni už jsme byli dávno na hotelu, až druhý den nám na mítinku řekli, že ho zavřeli.

Tamní policie tvrdí, že bývalý hráč Atlanty a někdejší ruský reprezentant byl obviněn ze znásilnění...

On je úplně pohodovej kluk, největší pohodář v mužstvu. Prý se s někým seznámil, ale rozhodně nešlo o nějakou pedofilii nebo něco podobného. Údajně je pořád ve vězení, prý čeká na soud. Ale nikdo neví.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko