Hlavní obsah

Novotný je stále bez angažmá, ale nad reprezentací neváhal

KARLOVY VARY

Hokejový útočník Jiří Novotný se představí na nadcházejících Českých hrách v dresu národního týmu přesto, že v letní přestávce neodehrál ani jedno přípravné utkání. Šestadvacetiletý hráč je momentálně bez angažmá, i tak ho trenér Vladimír Růžička se svými asistenty do reprezentace pozval.

Článek

"Pan Jandač (asistent trenéra) se mi ozval už před nominací a ptal se, jak jsem na tom a jestli bych jel. Neváhal jsem a hned to vzal. Myslím si, že je to sen každého hráče hrát za národní tým a čest přijet," řekl Novotný.

Skutečnost, že v létě nehrál žádné přípravné utkání, ho prý příliš limitovat nebude. "Je to tak, na druhou stranu jsem už ale přes měsíc na ledě. Trénuju v Budějovicích s extraligovým týmem a připravený určitě jsem," uvedl účastník mistrovství světa v letech 2007 a 2008.

Novotný naposledy působil v Columbusu, vedení Blue Jackets však o jeho služby ztratilo zájem. Českobudějovický odchovanec stále věří, že bude v NHL pokračovat. "Určitě bych radši zůstal v Americe. Bylo mi šestadvacet a myslím si, že jsem mladý na to, abych šel do Ruska nebo jiných evropských soutěží. Osobně to tak cítím," řekl.

I proto je odhodlán ještě nejméně rok bojovat v zámoří. "Ještě jednu sezonu bych chtěl zkusit v Americe a případně tam i pak zůstat. Když to ale nevyjde, tak se svět nezboří. I evropské ligy jsou kvalitní a chodí tam dobří hráči," uvedl Novotný, který v NHL odehrál 189 zápasů za Buffalo, Washington a Columbus a nasbíral 51 kanadských bodů.

I když zhruba měsíc před začátkem NHL a krátce před startem evropských lig nemá angažmá, nervózní není. "Snažím se na to nemyslet, co jiného mi taky zbývá. Myslím si, že někde určitě budu hrát. Teď je otázka kde," pousmál se Novotný. Jasno by mohlo být již brzy. "Už se něco rýsuje, ale nechci o tom mluvit do té doby, než to bude podepsané. Je možné, že se to vyřeší každým dnem," řekl.

Před nedávnem prosákla informace, že o jeho služby stojí Servette Ženeva. "Je pravda, že zájem od nich byl. Mluvil jsem s trenérem i generálním manažerem, ale to bylo už před měsícem a já jsem nechtěl chvátat. Měl jsem v hlavě jen zámoří. Řekl jsem, že děkuji a ne," uvedl Novotný.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko