Hlavní obsah

Skromného Rolinka kapitánské céčko zaskočilo

Tomáš Rolinek patří k hokejistům, kteří během rozhovorů s novináři působí neustále skromně, skoro až plaše. Nikdy se nesnaží o velká slova, nevyhledává publicitu, raději zůstává v pozadí. Stejně tak je tomu i na ledě, kde pokorně odvádí nepopulární černou práci, rve se o puky a připravuje šance ostatním. I proto byl zaskočený, když jej trenéři jmenovali kapitánem pro České hokejové hry v Karlových Varech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Útočník Tomáš Rolinek před finským brankářem na Českých hokejových hrách

Článek

"Když mi to trenéři na prvním tréninku řekli, tak jsem z toho byl trochu rozpačitý, protože jsem to absolutně nečekal. Že bych mohl dostat takovouhle poctu přilepit si céčko na dres," řekl Rolinek po čtvrtečním zápase s Finskem. "V zápase jsem na to pak trochu myslel a strašně jsem si přál, abysme ten zápas v mojí první kapitánské roli neprohráli. Musím všem klukům poděkovat a hlavně Lukáši Mensatorovi, že to pochytal," vykládal nový kapitán.

Jako kapitán si podle svých slov zahrál naposledy asi v sedmnácti letech coby junior ve Žďáru nad Sázavou. Ačkoliv bere svou novou roli jako obrovskou zodpovědnost, žádný projev ke spoluhráčům si nebral. "Tady je tolik zkušených hráčů, že není třeba nic říkat. Samozřejmě jsem se snažil trochu ostatní hecovat, abych byl slyšet. Ale je to něco jiného, než v klubu," vysvětloval.

Dres si zarámuje

Reprezentační dres s céčkem na prsou bude od nynějška pýchou v jeho sbírce hokejových úspěchů. "Dres se zarámuje, vždyť to se jen tak každému nepoštěstí. Někdo může říct, že je to jen akce Euro Hockey Tour, ale já bych to nijak nepodceňoval," je na svou funkci kapitána právem pyšný.

Výhra nad Finskem mu byla pochopitelně udělala radost, ale na druhou stranu ji nijak nepřeceňuje. "Když se ohlédnu za loňským rokem, tak jsme také vždycky první zápas vyhráli, ale ten další byl horší. Takže já bych to nějak nepřeceňoval a soustředil se teď na Švédsko, protože to bude úplně jiný zápas. Ti budou mít určitě lepší tým než Finové," myslí si.

Narážel tak na fakt, že výprava Suomi nepřivezla do Karlových Varů nejsilnější výběr, trenéři zkouší několik nových hráčů. "Je pravda, že sem asi nevzali úplně nejsilnější tým, ale současný hokej je hodně o bruslení, v čemž jsou oni vždycky dobří. Nemohli jsme si proto dovolit zápas podcenit, protože pak by se nám těžko otáčel. Ale celý zápas jsme byli o něco lepší, vypracovali jsme si i víc gólových šancí. Musím tým pochválit," dodal Rolinek na závěr.

Reklama