Hlavní obsah

Štěpánka po MS poznávají lidé na ulici, ze Švédů trauma nemá

KARLOVY VARY

Desátý zápas v české reprezentaci čeká v sobotu brankáře Jakuba Štěpánka, přičemž už potřetí si zachytá proti Švédsku. Na poslední zápas se severským soupeřem přitom nemá nejlepší vzpomínky, před čtyřmi měsíci musel spolknout hořkou porážku 1:3 ve čtvrtfinále mistrovství světa ve Švýcarsku. "Už na to nemyslím, teď mám před sebou nové výzvy," tvrdí ale mladý gólman.

Článek

Proti Švédsku nastoupil Štěpánek poprvé v polovině dubna na turnaji v Liberci a vydatně pomohl k vítězství 2:1, čtvrtfinále MS v Bernu pak ale prohrál 1:3. "Na to nemám moc dobré vzpomínky. Švédové nejsou můj oblíbený soupeř, jsou nepříjemní v tom, že často jich hned několik chodí před branku a když pak vyrazím puk, tak mohu lehce dostat gól z dorážky," komentuje svého nejbližšího soupeře.

Po porážce na světovém šampionátu byl hodně skleslý a góly si vyčítal, ale teď už jej žlutomodré dresy v hlavě nestraší. "Je nová sezóna, to všechno předtím už je za námi. Já chci vyhrát každý zápas a je mi jedno, jestli je to Švédsko, Finsko, nebo Rusko," tvrdí vítkovický brankář, jehož výkon může rozhodnout o tom, zda si  zachytá i v neděli proti Rusku.

Také vychytat nulu? O to se snažím vždycky

Když ale jeho konkurent Lukáš Mensator vychytal ve čtvrtek proti Finsku čisté konto, údajně mu předčasně gratuloval i k nedělnímu startu. "To bylo samozřejmě v nadsázce," uculoval se Štěpánek a na dotaz, zda teď bude muset Mensatora napodobit, odpověděl: "Já mám vždycky motivaci vychytat nulu, ale většinou se to nepovede," zasmál se. "Kdyby se povedla, bylo by to super, ale hlavně ať uhrajeme dobrý výsledek," dodal.

Třiadvacetiletý brankář debutoval v národním týmu teprve 11. dubna, kdy odchytal v Řeznu přípravný zápas s domácím Německem. Od té doby posbíral devět startů a v závěru MS ve Švýcarsku se stal dokonce jedničkou týmu. Není vyloučeno, že by se mohl probojovat i na olympijské hry do Vancouveru. "Myšlenky na olympiádu momentálně v hlavě nemám. Samozřejmě bych se chtěl v reprezentaci udržet co nejdéle, ale uvidíme, zda ještě dostanu šanci na nějakém turnaji," nedělá si předčasné naděje.

Vítkovice mu nic nedluží

Těžkou hlavu si nedělá ani z posledních zpráv z klubu, Vítkovicím totiž údajně chybějí finance na pokrytí celé extraligové sezóny. "Nám hráčům nikdo peníze nedluží, takže si nemáme na co stěžovat. Všichni pevně věříme, že se vedení klubu podaří peníze sehnat a sezóna bude zabezpečená," říká Štěpánek, jehož po MS poznávají lidé na ulici. "Je příjemné, když někdo přijde a chce autogram. Ale že bych nějak vyhledával pozornost, to určitě ne," tvrdí.

Reklama