Hlavní obsah

Hudler porazil Rusy a Češi vyhráli turnaj v Karlových Varech

Jirka G. NovákSport.cz

Bez porážky ve třech zápasech začali čeští hokejisté novou sezónu na turnaji v Karlových Varech. Po výhrách nad Finy a Švédy zdolali i nepříjemné Rusy 3:2 po samostatných nájezdech a vyhráli České hokejové hry. O jejich prvním triumfu na některém z podniků Euro Hockey Tour od roku 2002 rozhodl Jiří Hudler už na konci normální hrací doby vyrovnávacím gólem, další trefy přidal i v nájezdech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Čeští hokejisté se radují z vítězství nad Ruskem.

Článek
Fotogalerie

Navzdory pesimistickým předpovědím bylo od začátku jasné, že v hledišti KV Arény mají jasnou převahu fanoušci českého týmu. Jenže na ledě zpočátku vládli hostující hráči a Mensatora během prvních pěti minut pořádně rozehřály střely Perežogina, Rybina, a Kalinina. A po vyloučení Blaťáka šli Rusové zaslouženě do vedení. Od modré pálil Kornějev a Ščastlivyj puk dorazil do sítě.

Za bitku s Kornějevem vyfasoval Vašíček vyšší trest a skóre se nezměnilo jen díky Mensatorovi, který skvělým zákrokem zastavil volej Saprykina. Hvězdný moment předvedl i Jerjomenko, který vychytal Červenku. V oslabení jej pak zachránila tyčka při střele dobře pozičně najetého Němce. Mensatorův pravý beton zase nedovolil skórovat Perežoginovi. Češi se dočkali vyrovnání, když Hudler tečoval ránu Kumstáta do šibenice ruské branky.

Po šesti minutách druhé třetiny Rusové opět vedli. Po levém křídle ujel Mozjakin a před branku naservíroval puk Kuljašovi, na jehož volej Mensator nedosáhl. O minutu později mohlo být ještě hůře, Varnakov naštěstí netrefil odkrytou branku. Ale festival ruských šancí pokračoval. Střelu Gorovikova Mensator vyrazil ramenem a po střele Saprykina zastavili puk před brankovou čarou obránci.

Hokejová reprezentace on-line na Sport.cz:
Czech Hockey Games:Česko - Rusko

Úvod třetí třetiny zbrzdila úprava výstroje gólmana Jerjomenka, jenže čeští hráči by jej asi nepřekonali ani kdyby chytal bez lapačky. Když už se někdo z národního týmu dostal k pořádné střele, tak mířila buď mimo, nebo letěla z příliš velké dálky. To borcům v bílých dresech stačil i malý prostor k pořádné šanci a Mensator musel likvidovat nájezd Něprjajeva.

Po přísně odpískaném faulu dostal český tým osm minut před koncem přesilovou hru, jenže jen dvě střely na branku mohly jen těžko vývoj zápasu ještě zdramatizovat. Stal se však malý zázrak. Dvě minuty před koncem zápasu vystřelil Kumstát a všudybyl Hudler u levé tyčky dorazil puk do horního růžku branky.

Protože další branka už v normální hrací době nepadla, stačil získaný bod českému týmu na celkové vítězství v turnaji. Další góly padaly až při samostatných nájezdech. Trefili se Mozjakin a dvakrát Hudler.

České hokejové hry, úvodní turnaj série Euro Hockey Tour
Česká republika - Rusko 3:2 po sam. nájezdech (1:1, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 18. Hudler (Kumstát, Klepiš), 58. Hudler (Kumstát), rozhodující nájezd Hudler - 6. Ščastlivyj (Kornějev, Kuljaš), 27. Kuljaš (Mozjakin, Kornějev). Rozhodčí: Johansson, Persson (oba Švéd.) - Barvíř, Blümel (oba ČR). Vyloučení: 6:6. Využití: 0:1. Diváci: 5682 (vyprodáno).
Česká republika: Mensator - Rachůnek, Čáslava, Němec, Blaťák, Kutlák, Melichar, Krstev, Čutta - Brendl, Hudler, Klepiš - Bednář, Červenka, Rolinek - Kumstát, Vašíček, Hubáček - Kůrka, Novotný, Vampola. Trenér: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Rusko: Jerjomenko - Nikulin, Proškin, Kolcov, Kalinin, Kuljaš, Kornějev, Zjuzin, Nikitin - Sušinskij, Kozlov, Varnakov - Radulov, Gorovikov, Saprykin - Pěrežogin, Ščastlivyj, Mozjakin - Makarov, Něprjajev, Rybin. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Tabulka Českých hokejových her a Euro Hockey Tour:
1.Česko3210010:48
2.Rusko310208:95
3.Finsko3100210:83
4.Švédsko301029:162

Reklama

Související témata: