Hlavní obsah

Fanoušci hokejistů překřičeli Rusy a ukázali, kdo je ve Varech pánem

KARLOVY VARY

Jakoby je zdravě naštvaly uštěpačné komentáře o tom, že jejich město už patří Rusům, kteří v Karlových Varech skoupili všechny lukrativní nemovitosti a místním kolonádám vládne převážně azbuka. Že by pak měli mít Rusové dokonce převahu v jejich zbrusu nové aréně při zápase hokejistů se sbornou? Nemyslitelné! Na utkání dorazila převaha fanoušků v českých barvách a vytvořili báječnou atmosféru.

Foto: Petr Eret, ČTK

Fanoušci českých hokejistů v Karlových Varech během zápasu s Ruskem

Článek

Během nedělního odpoledne sice v centru Karlových Varů opravdu převažovali rusky mluvící občané posílení krajany v hokejových dresech. Centrem dokonce neustále provokativně projížděla bílá dodávka, z jejího okna povlávala velká ruská vlajka a posádka vozu neustále vyřvávala hesla oslavující velkou zemi na východě.

Ale těsně před hokejovým zápasem bylo v útrobách karlovarské KV Areny jasné, že víc příznivců budou mít na své straně čeští hokejisté. V hledišti sice byly vidět ostrůvky ruských fanoušků a také o sobě dávaly hlasitě vědět, ale kdykoli se ozvalo "šajbu, šajbu" nebo další pokřiky, odměnou jim byl ohlušující pískot zbytku vyprodané haly.

Kumstát: Snad budou fanoušci skandovat i v extralize

"Obecenstvo bylo perfektní. Bylo tady plno lidí z Ruska, ale naši diváci byli hodně slyšet a to klukům moc pomohlo," chválil po zápase atmosféru trenér Vladimír Růžička. "Naši povzbuzovali úplně skvěle a celkově byli lepší," těšilo i útočníka Petra Kumstáta, jehož jméno, stejně jako dalšího hráče domácích Varů Lukáše Mensatora bylo za celý zápas často vyvoláváno.

"Jen doufám, že to vydrží i v extralize. Že budou mít důvod naše jména skandovat i dál,“ smál se urostlý útočník, na jehož hlavu snášel Růžička slova chvály a v průběhu utkání jej povýšil do prvního útoku. "Samozřejmě první lajna je první lajna, ale myslím, že na mě osobně zase ta tíha odpovědnosti tolik neležela," usmíval se skromně Kumstát, jenž Hudlerovi přihrál na obě branky a kdyby proměnil samostatný nájezd, mohl být hrdinou utkání on.

Rusů je všude plno, nejen ve Varech

"Tahle klička mi většinou vychází, tak jsem ji zkusil i teď. Ale udělal jsem to moc zbrkle, a gólman byl hodně rychlej. A jestli to byl můj nejpovedenější zápas v reprezentaci? Nevím, já se nedívám na to, jestli se to povedlo mě, ale na celkový výsledek," pokračoval Kumstát. "Už v prodloužení jsme byli lepší a mohli rozhodnout. Věděli jsme, že nám stačí bod, ale chtěli jsme ten zápas vyhrát," dodal.

Úvahami o tom, že by zvlášť karlovarští hráči měli proti Rusům speciální motivaci i proto, že jim jsou často předhazovány komentáře o "ruském městě," se důrazný forvard nezabývá. "Já to nějak víc prestižně neberu. Rusů tady je hodně, ale to třeba v Praze taky. Jich je plno všude, i když vyrazíte na dovolenou, tak jsou všude kolem. Tady je to prostě jen zvláštní v tom, že sem hodně jezdí do lázní a protože jsou Vary menší město, tak je to víc vidět," myslí si.

Mensator: Rusy nešlo přeslechnout, ale naši je překřičeli 

Na tváři Lukáše Mensatora ale bylo patrné, jak jej výhra nad sbornou mimořádně těší. "Zápas s Rusy je pro nás vždycky něco extra, je to světová špička," vykládal brankář, jehož nerozhodil ani ostrůvek ruských fanoušků sídlící poblíž branky. "Pořád křičeli ´molodci a šajbu´, to prostě nešlo přeslechnout. Ale karlovarskému publiku se povedlo je překřičet. A patří jim za to velký dík. Ta celková atmosféra a závěrečná mexická vlna... To bylo prostě parádní a jen tak se to nevidí," liboval si.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články