Hlavní obsah

Mensator na Českých hrách zářil, s nosem nahoru ale chodit nehodlá

KARLOVY VARY

Proti Finům udržel čisté konto, o dost nebezpečnější Rusové jej v normální hrací době překonali jen dvakrát. Spoustu dalších velkých šancí ale Lukáš Mensator ve dvou vystoupeních na Českých hrách pochytal a v důležitých okamžicích hokejovou reprezentaci výrazně podržel při cestě k triumfu na turnaji. Vedle ovací karlovarských fanoušků si možná ve skrytu duše užíval i určitou satisfakci za nedávné mistrovství světa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Lukáš Mensator zdraví karlovarské diváky

Článek

V posledním ročníku domácí extraligy Mensator vyčníval nade všemi a byl hlavním tahounem Karlových Varů při cestě za historickým titulem. Jenže na světovém šampionátu se stal až brankářem číslo tři a nebýt zranění Pruska, nedostal by se ani na střídačku. Tehdy to pro něj bylo velmi hořké a nečekané zklamání.

Tento týden ale strávila reprezentace v jeho Karlových Varech a po nedělním konci turnaje mohl být právem pyšný. Dokázal, že společně se Štěpánkem má před sebou národní tým v brance skvělou budoucnost. "Výkony na turnaji mi zvýší sebevědomí, ale se vztyčeným nosem teď v karlovarské šatně chodit nebudu,“ smál  se Mensator, jenž zastavoval jednu šanci ruských střelců za druhou.

Nebyl si jistý, jestli bod stačí

"Měl jsem na začátku pár zákroků, které mi vyšly a tím jsem se dostal do pohody," vykládal gólman, jenž se nestrachoval o výsledek ani za stavu 1:2 před koncem zápasu. "Poslední třetinu jsme odehráli skvěle a myslím, že naše vyrovnání viselo ve vzduchu. A v těch posledních dvou minutách už jsme Rusy k ničemu nepustili."

Když Jiří Hudler v 58. minutě vyrovnal na 2:2 a stejný výsledek zůstal i po prodloužení, stačil získaný bod v základní hrací době k celkovému prvenství na turnaji. "Já už bral jako výhru tu remízu po třetí třetině, ale přijel jsem na střídačku a všichni se hecovali: 'jdeme vyhrát, jdeme vyhrát'. Tak jsem na ně koukal a nebyl si jistý, jak to teda v tabulce je, zda nám ten bod stačí, nebo ne,“ prozradil Mensator, že jeho spoluhráči se jen s bodem ale nechtěli smířit.

Rachůnek mu nejlíp neporadil

Nakonec zápas vyvrcholil až samostatnými nájezdy, ve kterých karlovarský fantom inkasoval jen z hole Mozjakina. "Snažil jsem se pořád stát, což na Rusy nakonec platilo, akorát při tom jednom nájezdu jsem udělal zbytečně prudký pohyb. Čekal jsem kličku do bekhendu. A pak jsem měl taky štěstí při té tyčce Mozjakina v závěru," uznal.

Před začátkem nájezdů si nechal radit od Karla Rachůnka. "Protože ty hráče zná z KHL. Akorát mi tvrdil, že budou asi všichni střílet nahoru, což se nakonec nepotvrdilo, takže mi to moc neusnadnil," postěžoval si naoko na beka z Dynama Moskva. "Ale to je těžký. On mi sám říkal: 'Já ti něco poradím, ale pak to může vypadat úplně jinak'. A je to fakt."

Ceremoniál už proklečel

Nakonec to ale dobře dopadlo a Mensator si užíval ovace fanoušků, kteří neúnavně skandovali jeho jméno. "Super, to byla prostě paráda. Myslím, že si to tady lidi pořádně užili," zářil vděčností český brankář, jehož stál vypjatý zápas s Ruskem spoustu sil. "Pořádně mě bolí nohy, závěrečný ceremoniál už jsem trochu proklečel," přiznal sympatický reprezentant.

Reklama