Hlavní obsah

Na ZOH v Turíně týmy nasazovány dle žebříčku IIHF

HERSONISSOS (Kréta)

Aktuální pořadí v žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF) po skončeném mistrovství světa v roce 2004 v Praze a v Ostravě bude rozhodujícím kritériem pro nasazení mužstev na olympijský hokejový turnaj v roce 2006 v Turíně. Rozhodl o tom kongres IIHF na Krétě.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

Účast na turnaji bude mít zajištěnou osm nejlepších týmů a Itálie jako pořadatelská země Her. Zbývající tři celky si budou muset cestu proklestit v kvalifikačních turnajích.  "Nakonec se delegáti přiklonili k řešení, které zohledňuje dlouhodobou výkonnost mužstev," informoval ČTK z dějiště jednání generální sekretář svazu Martin Urban. Druhým návrhem bylo nasadit na olympiádě osm celků výhradně dle pořadí na příštím MS v roce 2004. "Takhle je jisté, že na olympiádě chybět nebudeme, i kdyby nám domácí šampionát vůbec nevyšel," potvrdil Urban.

Aktuální žebříček vede Kanada

V současné době patří českým hokejistům v žebříčku IIHF třetí místo. V čele jeho premiérového vydání je Kanada, druzí jsou Švédové.  Jednotlivým reprezentačním týmům se do žebříčku započítávají výsledky z uplynulých čtyř světových šampionátů a posledních olympijských her. Letošní pořadí je tedy založeno na výkonech mužstev na mistrovství světa 2000 až 2003 a olympijských hrách v Salt Lake City. Čeští hokejisté jsou mistři světa z Petrohradu a Hannoveru, čtvrtfinalisté z Jonköpingu a čtvrtí z letošního MS v Helsinkách.

Za zlatou medaili země získá 1200 bodů, odstupy mezi dalšími týmy jsou většinou dvacetibodové. Výjimkou jsou rozdíly mezi medailovými pozicemi, čtvrtým a pátým místem a osmým a devátým místem. "Tam jsou odstupy čtyřicetibodové," upřesnil Urban. IIHF tak chce ocenit týmy, které postoupí do čtvrtfinále, semifinále a finále. Tento model se může změnit podle hracího schématu turnajů.   Za výsledky z aktuálního roku se do žebříčku započítává stoprocentní bodová hodnota. S každým uplynulým rokem bude mít výsledek vždy o 25 procent nižší hodnotu. Po čtyřech letech z hodnocení vypadne. Po MS v Praze a v Ostravě se tak už nebude českým hokejistům počítat zlato z Petrohradu.

Dvanáct účastníků ve dvou skupinách

Kongres akceptoval návrh sportovní komise IIHF, která navrhla snížení počtu účastníků o dva týmy oproti olympijským hrám v roce 1998 v Naganu a 2002 v Salt Lake City. Turnaj navíc zahájí všech dvanáct celků najednou a nebude se již hrát o postup do jeho hlavní části, na čemž dvakrát ztroskotali například Slováci. Ti kvůli paralelně probíhající NHL nemohli postavit všechny opory.  Zbývající tři mužstva doplní startovní pole na základě výsledků šesti kvalifikačních turnajů, které by se měly konat v září a listopadu příštího roku a v únoru 2005. V olympijském turnaji bude tucet účastníků rozdělen do dvou šestičlenných skupin, nejlepší čtyři celky z každé z nich postoupí do čtvrtfinále.

Otázka účasti profesionálů z NHL zůstává nadále otevřená. Současná kolektivní smlouva mezi vedením zámořské soutěže a hráčskými odbory NHLPA vyprší v září příštího roku a nová dohoda není údajně na obzoru. Svárem mezi oběma stranami je především otázka zavedení platových stropů.  Ženský hokejový turnaj v Turíně bude hrát osm družstev. Čtyři týmy a domácí Itálie budou mít účast zajištěnou přímo, zbývající tři si ji vybojují v kvalifikaci.  Kongres IIHF dále rozšířil stávající složení svého předsednictva o dvě ženy. Němka Beate Gruppová a Doris Högneová ze Švédska jsou prvními zástupkyněmi něžného pohlaví v dosavadní historii instituce.

Reklama