Hlavní obsah

Zámořské posily pro olympiádu prověří listopadová inspekce

Jirka G. NovákSport.cz

Celkem dvaatřicet hokejistů z NHL je v širší nominaci české reprezentace pro olympijské hry ve Vancouveru. Ačkoliv některá ověřená jména mají svou účast na vrcholu letošní hokejové sezóny téměř jistou, další budou muset o svých kvalitách trenéry teprve přesvědčit. Největší příležitost k tomu budou mít v druhé polovině listopadu, kdy za oceán zamíří inspekce národního týmu.

Článek

Role "špionů" a koordinátorů českého týmu budou od 16. listopadu plnit asistent národního týmu Josef Jandač a generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban. "Ve třinácti dnech navštívíme celkem jedenáct utkání NHL, uvidíme asi patnáct mužstev a přibližně až třicítku našich hráčů," prozradil Urban.

Program budou mít pořádně našlapaný. Jejich pouť začne 16. listopadu v Bostonu při zápase místních Bruins s New York Islanders a definitivně skončí až 30. listopadu, dva dny po zápase Montreal - Washington v Kanadě. Washington Capitals s útočníkem Tomášem Fleischmannem tehdy uvidí už potřetí, zápasy dalších šesti klubů uvidí dvakrát. Jedná se o New York Rangers, Phoenix, Boston, Montreal, Tampu Bay a Floridu.

Vrbata a Průcha ne

"Jde hlavně o to vidět v akci především ty mladší hráče a také je třeba, aby s nimi Josef (Jandač) promluvil o možnostech reprezentace," nastínil cíl cesty Urbana a svého asistenta hlavní trenér hokejového týmu Vladimír Růžička. A nejde jen o kandidáty pro olympiádu ale i pro potřeby týmu na příštím MS v Německu.

Obě akce ovšem téměř s jistotou minou útočníky Petra Průchu a Radima Vrbatu, s jejichž přístupem nebyl Růžička spokojen před letošním světovým šampionátem. "Vrbata a Průcha nechtěli jet na poslední mistrovství světa proto, že neměli smlouvy. Takové hráče už do budoucna brát nechci," tvrdí kategoricky šéf české střídačky.

Naproti tomu u jiných hráčů z NHL je Růžička velmi zvědavý na reference svých spolupracovníků. "Třeba Davida Krejčího jsem viděl dvakrát v televizi a byl to skoro nejlepší hráč Bostonu... Velice dobré výkony podává také Ondřej Pavelec v Atlantě, což je samozřejmě také velice dobrá zpráva," těší kouče, jenž znovu potvrdil, že jasnou brankářskou jedničkou pro OH u něj zůstává Tomáš Vokoun z Floridy.

Zápasy NHL v programu české inspekční cesty:
Pondělí 16. listopadu:
Boston - NY Islanders (David Krejčí, Vladimír Sobotka - Radek Martínek).
Úterý 17. listopadu:
NY Rangers - Washington (Michal Rozsíval, Václav Prospal, Aleš Kotalík - nyní na farmě Tomáš Fleischmann, Michal Neuvirth).
Středa 18. listopadu:
Minnesota - Phoenix (Marek Židlický, Martin Havlát, Petr Sýkora, na farmě Petr Kalus - Zbyněk Michálek, Martin Hanzal, Robert Lang, Petr Průcha, Radim Vrbata).
Čtvrtek 19. listopadu:
St. Louis - Phoenix (Roman Polák - Z. Michálek, M. Hanzal, R. Lang, P.Průcha, R. Vrbata).
Pátek 20. listopadu:
Washington - Montreal (nyní na farmě T.Fleischmann, M.Neuvirth - Roman Hamrlík, Jaroslav Špaček, Tomáš Plekanec).
Sobota 21. listopadu:
NY Rangers - Florida (M. Rozsíval, V. Prospal, A. Kotalík - Tomáš Vokoun, Radek Dvořák, Michael Frolík, Kamil Kreps, Rostislav Olesz, na farmě jsou Alexander Salák, Michal Řepík).
Neděle 22. listopadu:
Atlanta - Tampa Bay (Ondřej Pavelec, Pavel Kubina - Lukáš Krajíček, na farmě Radek Smoleňák).
Pondělí 23. listopadu:
Florida - Pittsburgh (T.Vokoun, R.Dvořák, M.Frolík, K.Kreps, R.Olesz, na farmě jsou A.Salák, M.Řepík - Martin Škoula).
Středa 25. listopadu:
Tampa Bay - Toronto (L.Krajíček, na farmě R.Smoleňák - Tomáš Kaberle, na farmě Jiří Tlustý).
Pátek 27. listopadu:
Boston - New Jersey (D. Krejčí, V. Sobotka - Patrik Eliáš).
Sobota 28. listopadu:
Montreal - Washington (R. Hamrlík, J.Špaček, T. Plekanec - nyní na farmě T.Fleischmann, M.Neuvirth)

Reklama