Hlavní obsah

Růžička: Jestli někdo nechce reprezentovat, tak ať to prostě řekne

PRAHA

Je to situace, která se opakuje už takřka před každou akcí hokejové reprezentace. Trenéři oznámí nominaci na následující turnaj a během pár dnů se vyrojí omluvenky hráčů, kteří z různých důvodů svou účast odvolávají. Naposledy musel hlavní kouč Vladimír Růžička nahradit hned čtveřici hokejistů. Občas se navíc stává, že jejich absence nevypadají zrovna důvěryhodně.

Článek

Jak je to s omluvenkami hráčů doopravdy, pochopitelně vrtá hlavou i samotným trenérům. A Růžičkův asistent Josef Jandač se nechal unést, když v rozhovoru pro server idnes.cz nařkl vítkovického kouče Aloise Hadamczika, že přemlouvá své hráče, aby reprezentaci odmítali. Ten to vzápětí označil za nesmysl a o Jandačovi prohlásil, že je to "moc velký bažant", aby tvrdil takovou věc.

"Že je Pepa Jandač bažant a teče mu mléko po bradě? Tomu se musím smát. Já si myslím, že je to jeden z nejlepších trenérů u nás. Pro mě je to pan trenér a jsem rád, že s ním můžu pracovat, za nikoho bych ho neměnil," zastal se svého asistenta Vladimír Růžička před úterním tréninkem v pražském Edenu.

"Já určitě stojím na straně Pepy Jandače, ale dál se tím nechci zabývat. Nemá cenu to dál komentovat a vyříkávat si něco přes noviny. Mě zajímají další zápasy a to, abysme byli jako reprezentace úspěšní," pokračoval Růžička. Faktem je, že právě z Vítkovic se mu omluvili brankář Štěpánek a obránce Sičák, který navíc nastoupil v nedělním extraligovém zápase. "S Vláďou jsem osobně mluvil a u tohohle kluka to beru, protože vím, že kdyby mohl, tak přijede," prohlásil však jindy nekompromisní trenér.

Vrbata s Průchou si pod Růžičkou nejspíše nezahrají

Většinou totiž tolik pochopení nemá a pokud mu hráč dá košem, už si pod něm taky v reprezentaci nemusí zahrát. Radim Vrbata a Petr Průcha například odmítli pomoci týmu na posledním mistrovství světa. A Růžička dal jasně najevo, že takové hráče už brát nebude a na další šampionát v Německu i olympiádu ve Vancouveru mohou zapomenout.

"Už jsem u národního týmu nějaký čas a vím, že jde někdy o složité situace. Kluby chtějí uspět a třeba z ruské ligy manažeři pořád volají, že tenhle hráč je unavený a kdesi cosi. Podívejte se na příklad Zbyňka Irgla. Viděl jsem ho hrát a chtěl ho pozvat, ale taky nejede. Kluby na hráče neustále tlačí a není to pro ně jednoduché, když je královsky platí," vykládal Růžička.

Jeho filozofie ve vztahu k hráčům je jasná. "Letos jsou dvě velké akce - mistrovství světa a olympiáda a kdo bude hrát nejvíc zápasů, tak má největší šanci se tam dostat. O takové hráče stojím. Například Tomáš Rolinek jezdí na všechny akce a takový hráč je prostě pro národní mužstvo nepostradatelný," pokračoval.

"Teď se nám omluvili čtyři hráči, tak zkrátka budeme hrát bez nich. Přijeli místo nich jiní a mají šanci se ukázat. Chtěl bych jenom říct jedno: Když ten hráč nechce přijet, tak ať to prostě řekne. Aby to věděla i veřejnost a neschovávali se ti hráči za něco jiného. Jsme přece dospělí lidé a jde jen o to si to vyříkat," uzavřel Růžička.

Reklama