Hlavní obsah

Spokojený Vašíček má z NHL spoustu krásných zážitků, na návrat nemyslí

PRAHA

Kariéra Josefa Vašíčka bude podle všeho pokračovat už jen v Evropě. Devětadvacetiletý hráč před minulou sezónou zamířil ze zámořské NHL do Kontinentální hokejové ligy a v Jaroslavli se mu tolik zalíbilo, že v říjnu podepsal s ruským celkem novou dvouletou smlouvu. Aktuálně je tak s klubem vázaný až do dubna 2012.

Foto: David W Cerny, Reuters

Český hokejista Josef Vašíček oslavuje gól v utkání proti Švédsku.

Článek

"Strávil jsem tam velice dobrý rok, po osobní stránce a dařilo se i týmu. Škoda jen, že nám nevyšel poslední zápas a prohráli jsme sedmý finálový zápas. Zázemí a to, jak se o nás starají, tak je na vysoké úrovni. I proto jsem tam podepsal smlouvu na dva roky," řekl Vašíček na reprezentačním srazu v Praze.

Urostlý útočník, který má ve své sbírce zlaté medaile z juniorského i seniorského světového šampionátu, tak podle všeho loni uzavřel svou zámořskou kariéru.

"Jestli přemýšlím nebo nepřemýšlím o NHL? Odehrál jsem tam osm let, spoustu zápasů a měl jsem štěstí, že jsem se dostal i do mužstva, které dokázalo vyhrát Stanley Cup. Mám spoustu krásných zážitků," podotkl bývalý hráč Caroliny, Nashvillu a New Yorku Islanders, jenž Stanleyův pohár vyhrál v roce 2006 v dresu Hurikánů.

Kvalitní hokej v Rusku

V Jaroslavli však od začátku angažmá cítí důvěru trenéra, dostává velký prostor na ledě a i proto se mu v Rusku líbí. "Hokej je tam velice kvalitní a každým rokem se to zvyšuje. Letos byl začátek ligy zase o něco vyšší než loni. Je to znát i na výsledcích. Problémy má Kazaň, my jsme taky nemohli dlouho vyhrát pořádně zápas. Dnes tam platí to, co se dříve říkalo v Americe, může tam porazit každý každého," uvedl Vašíček.

Navíc je podle jeho slov s kanadsko-americkou NHL srovnatelné i zázemí. "Alespoň u nás. Klub mi ve všem vychází vstříc a po všech stránkách se nám tam líbí," podotkl.

Aktuálně má navíc dobrou náladu i proto, že tým "šlape" a daří se i jemu osobně. "Začátek sezony nebyl moc dobrý, ale bylo to i tím, že jsme měli hodně zraněných. Teď si to sedlo a z osmi zápasů jsme prohráli až ten poslední s Magnitkou (Magnitogorskem) v prodloužení," řekl Vašíček, který je momentálně nejlepším střelcem Lokomotivu.

Sezónním maximem 20 gólů ve Slavii

"To vyplynulo ze situace. Jsem za to ale rád a doufám, že to půjde dále," přál si rodák z Havlíčkova Brodu. Že by měl ale životní formu, si nemyslí. "Zas to nebudeme přehánět," smál se autor 11 branek. Jeho sezónním maximem v seniorské kariéře je přitom dvacet gólů v dresu pražské Slavie v sezóně 2004/05. "Na ledě nejsem sám, vyplývá to ze situace, křídla mi pomohou. Například teď to na mě vyšlo i při přesilovkách," uvedl Vašíček.

Účastník seniorských MS v letech 2003, 2005 a 2009 figuruje i v širší nominaci na olympijské hry ve Vancouveru a je jedním z hráčů působících v Evropě, kteří mají šanci se do konečného výběru prosadit. "To je ještě hodně daleko. Turnaj ve Finsku, dva měsíce ligy... Uvidíme, jak to dopadne a co z toho bude," dodal Vašíček.

Reklama