Hlavní obsah

České hokejisty v Helsinkách prasečí chřipka Tverdovského neděsí

HELSINKY

Žádné velké obavy nevyvolala v týmu českých hokejistů informace, že ruský obránce Oleg Tverdovskij onemocněl v dějišti turnaje Karjala prasečí chřipkou a byl u něj diagnostikován virus H1N1. Češi přiletěli do Helsinek v pátek v poledne a zprávu o onemocnění hráče sborné se dozvěděli již cestou z letiště.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlevo Petr Kumstát a Jiří Hudler na tréninku hokejové reprezentace

Článek

Přestože Češi bydlí ve stejném hotelu jako Rusové a na samotce je v něm izolovaný i Tverdovskij, žádné speciální opatření neplánují. "Přece tady nebudeme dva dny v obavách. Je to pro všechny stejné," řekl novinářům trenér Vladimír Růžička, který ani vzniklou situaci příliš nekonzultoval s lékařem národního týmu Vladislavem Hospodárem. "Něco jsem o tom četl a myslím si, že se ani nic moc dělat nedá," podotkl reprezentační kouč.

Vcelku v klidu přijal zprávu o Tverdovského zdravotních problémech i sám Hospodár. "Tuto chřipku má několik desítek lidí v Evropě. Chřipka H1N1 je zmutovaný kmen a zdravý organismus, když se podpoří kvalitní stravou, vitamíny a spánkem, plus fyzická zátěž nepřesáhne fyziologickou normu, tak by neměla být extrémně odlišná od běžného typu chřipky," řekl Hospodár, jenž je ale specializací ortoped, a proto se nechtěl pouštět do odborného rozboru situace.

Osobně si ale myslí, že mediální "bublina" ohledně prasečí chřipky je horší než hrozba sama. "Opatření nebudeme zavádět žádná (v Helsinkách). Budeme se snažit, aby hráči nebyli ve styku s ostatními týmy. Předpokládám, že management ruského týmu bude natolik soudný, že nepustí hráče do normálního styku a ostatními. Nic více se pro to dělat nedá," podotkl Hospodár.

Vzhledem k tomu, že všechny výpravy bydlí ve stejném hotelu, budou podle všeho chodit do restaurace v odlišnou dobu. "To, že se chodí do stejné místnosti, by neměl být problém. Jedná se o respirační onemocnění, které se přenáší přímým kontaktem," řekl Hospodár.

Reklama

Související témata: