Hlavní obsah

Finsko - Česko 2:1Hokejisté na turnaji Karjala podlehli Finům a skončí poslední

HELSINKY

Čeští hokejisté prohráli i ve svém druhém vystoupení na turnaji Karjala, tentokrát v Helsinkách s Finskem 1:2. Ani v šestnáctém ročníku aktuálně druhého podniku seriálu Euro Hockey Tour tak neobsadí první místo, naopak už mají jistotu, že skončí poslední.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Fin Leo Komarov z Finska (druhý zleva) se raduje z branky, kterou hájí gólman Marek Schwarz (druhý zprava).

Článek

O jedinou branku českého týmu se postaral Jaroslav Bednář. K úspěchu svěřencům trenéra Vladimíra Růžičky nepomohl ani velmi dobrý výkon debutujícího gólmana Marka Schwarze.

Vstup do utkání se českému týmu vydařil. Již po 57 vteřinách se dostal do vedení, když si za finskou obranu najel Bednář a svůj samostatný nájezd na Tarkkiho přesně zakončil. Až poté se dostal do očekávané permanence debutant Schwarz, jenž si připsal několik jistých zákroků. V osmé minutě si například poradil s nájezdem Salmelainena.

O minutu později se Finům již podařilo vyrovnat, když za Schwarzova záda prošla Mäenpääova střela, kterou mladoboleslavský gólman přes hráče před sebou neviděl. V první přesilové hře utkání mohli Češi opět posunout vedení na svou stranu, do větší šance se však dostal pouze Blaťák. Neuspěl však, stejně jako později již při vyrovnaném počtu hráčů na ledě Červenka.

Schwarz se na konci úvodní části překonával

Domácí reprezentanti poté zcela ovládli závěr první třetiny, ve kterém si Schwarz připsal několik dalších zásahů. Češi přečkali i první dvouminutovou přesilovku soupeře, v 25. minutě ale Finové dokázali protlačit puk za brankovou čáru. Švédští rozhodčí neprve Pihlströmův gól uznali, ale poté po konzultaci s kolegou u videa své rozhodnutí změnili. Útočník Färjestadu stál v brankovišti, puk navíc asi za čáru dopravil bruslí.

Do šancí se poté dostali i čeští hráči. V 27. minutě mohl přidat druhý gól Rolinek, ale neuspěl, stejně jako později centr druhé nejaktivnější formace hostujícího týmu Červenka, jenž trefil tyč. Možnosti dostat se do vedení měli i Finové, Schwarz byl ale pozorný a poradil si i s nájezdem Voutilainena v závěru druhé třetiny.

V 45. minutě už ale český gólman podruhé kapituloval, když se za jeho záda od Mojžíšovy brusle nešťastně odrazila Salmelainenova střela. To už v české sestavě chyběl zdravotně indisponovaný bek Melichar, jenž v polovině zápasu odstoupil ze hry.

Salmelainen mohl následně přiblížit Finy k zisku tří bodů, Schwarz však jeho další šanci zneškodnil. Nakonec se však Seveřané z výhry přece radovali, českému týmu se totiž nepodařilo vyrovnat ani při závěrečné power play.

Posledním soupeřem Růžičkova týmu budou v neděli hráči Ruska.

Turnaj Karjala, druhý díl seriálu Euro Hockey Tour - Helsinky:
Finsko - Česká republika 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 9. Mäenpää (Anttila, Komarov), 45. Salmelainen (Immonen, Niskala) - 1. Bednář (Červenka, Rolinek). Rozhodčí: Vinnerborg, Lärking (oba Švéd.) - Puolakka, Tervo (oba Fin.). Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 11 562.
Finsko: Tarkki - Mäenpää, Puistola, Kukkonen, Niskala, Latvala, Väänänen, Seikola - Voutilainen, Kapanen, Peltonen - Salmelainen, Immonen, Kerman - Tuppurainen, Kontiola, Pihlström - Anttila, Santala, Komarov - Erkinjuntti. Trenér: Jukka Jalonen.
Česko: Schwarz - Rachůnek, Melichar, Němec, Blaťák, Kutlák, Mojžíš, Krstev, Čutta - Kumstát, Hudler, Bulis - Bednář, Červenka, Rolinek - Kvapil, Vašíček, Hubáček - Kůrka, Novotný, Lukeš. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Tabulka turnaje:
1. Rusko211008:45
2. Finsko210105:54
3. Švédsko210015:73
4. Česko200024:60

Reklama

Související témata: