Hlavní obsah

Blaťák má pro v Česku neoblíbeného kouče Bykova jen slova uznání

HELSINKY

Hokejový obránce Miroslav Blaťák zůstal po příchodu trenéra Vjačeslava Bykova do Ufy jediným českým hráčem v ambiciózním ruském celku, za který v minulosti hrála řada jeho krajanů. Přesto má však pro ruského kouče, o němž se často tvrdí, že nemá Čechy rád, jen slova uznání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obránce Miroslav Blaťák

Článek

"Je to výborný trenér. Takových kdyby bylo více, tak by to bylo hodně dobré. Dělá vše pro hráče, aby se měli dobře," řekl Blaťák novinářům v Helsinkách, kde hraje za českou reprezentaci na turnaji Karjala.

Bykov, bývalý slavný hokejista, jenž je nyní i úspěšným trenérem, přišel na střídačku Salavatu Julajev v létě. "Udělal hodně změn v mančaftu, v kabině, v zázemí. Aby se hráči měli na zimáku jako doma a cítili se tam lépe," poznamenal sedmadvacetiletý bek. V Ufě tak nyní mají v kabině například televize nebo nový koberec se znakem klubu. "Vypadá to tam jako v NHL," řekl Blaťák.

Ruský trenér je podle něj v mnohém podobný Vladimíru Růžičkovi, šéfovi české reprezentační střídačky. "Je pravda, že hodně žije hokejem. Stejně jako asistent Zacharkin. Dělají na sto procent svoji práci. Chodí domů pozdě, i když máme trénink jen ráno," všiml si český obránce.

Že nemá Bykov rád Čechy? Pravý opak!

Zvěsti o tom, že Bykov nemá rád české hokejisty, se podle něj nezakládají na pravdě. I Blaťák však přiznal, že po jeho příchodu k týmu nevěděl, co má čekat. "Slyšel jsem různé věci, četl to v novinách. Je to ale pravý opak. Nemyslím si, že nemá rád české hráče. On si vybírá hokejisty, tak aby mu zapadli do jeho systému," uvedl Blaťák.

Po Bykovově příchodu do Ufy v klubu přitom skončili Michal Mikeska, Leoš Čermák i Petr Vampola. Až na Mikesku přitom měli platné smlouvy. "To je náhoda. Zajímá ho jen tým, není to o jednotlivcích," řekl Blaťák, jenž si ale po ochodu krajanů nemůže s nikým popovídat česky. "Bylo by to lepší, kdyby tam někdo byl, ale už mi to nevadí. Jsem tam třetí rok, rusky umím, takže na večeři mohu jít třeba s klukama z Ruska," podotkl odchovanec zlínského hokeje.

Bykov bude stát v neděli na ruské střídačce a povede tak sbornou proti Česku i Blaťákovi. Vzájemné česko-ruské souboje jsou už druhou sezonu hodně vypjaté. "Jsou tam emoce. U nich i u nás, všichni chtějí vyhrát. Určitě ale nikoho nenabádá, aby po někom šli. Jen třeba upozorní na dobré hráče, aby si na ně dávali pozor," řekl Blaťák.

V Ufě výkonnostně vyrostl

Účastník světových šampionátů v roce 2006 a 2009 se stal pevnou součástí české reprezentace. "Těší mě to. Každý zápas je ale jiný, může se to otočit. Je potřeba mít štěstí," pousmál se Blaťák.

Tvrdí, že mu ve výkonnostním růstu hodně pomohlo právě angažmá v Ufě. "Pár věcí jsem se naučil od výborných hráčů, se kterými jsem hrál a hraji. Je potřeba mít na ledě sebevědomí, aby člověk jen neodhazoval puky," řekl Blaťák.

Reklama

Související témata: