Hlavní obsah

Růžička: Zdá se mi, že nám chyběl kus štěstí

Čeští hokejoví reprezentanti na turnaji Karjala třikrát vstřelili úvodní branku zápasu, přesto nakonec vybojovali z duelů se Švédskem, Finskem a Ruskem jediný bod a skončili poslední. Hlavní trenér národního týmu Vladimír Růžička však s výkony nespokojen není. "Hokej dovede být někdy nespravedlivý, solidní hra automaticky nenese výsledky," prohlásil mimo jiné po finském turnaji.

Článek

Chtěl jste, aby mužstvo fungovalo jako na turnaji ve Varech, kde porazilo Finy, Švédy i Rusy. Na Karjale však přišly se stejnými soupeři jen porážky, co bylo jinak?

Všech šest utkání, která jsme v sezóně odehráli, bylo hodně vyrovnaných a mně se zdá, že nám na Karjale chyběl hlavně kus štěstí, které jsme měli na domácím turnaji. Nemyslím, že by hráči tentokrát nějak zklamali, a nepovažuji ani za chybu, že jsme vzali na obě akce vlastně stejný tým.

Výsledkově je rozdíl ale markantní, nemyslíte?

Ve Varech jsme udělali osm bodů, teď jediný, ale klidně to mohlo být i obráceně. Hokej dovede být někdy nespravedlivý, solidní hra automaticky nenese výsledky. Asi nám tahle akce nějak nesedí. Možná je za tím i to cestování, nejspíš už není náhoda, že Česko v šestnáctileté historii Karjaly ještě nikdy nezažilo triumf.

Které věci jste v projevu týmu hlavně postrádal?

Mrzí mě, že jsme ve všech zápasech otevřeli skóre, ale vedení ani jednou neudrželi. Občas chyběla odvaha jít víc před branku, dopustili jsme se i zbytečných zaváhání v obranném pásmu. Hráli jsme taky často oslabení, ale v tomto směru vůbec nevím, za co některá vyloučení byla. Nemohu se v tom vyznat, co sudí vlastně pískají. Jako pozitivum účinkování na turnaji vidím, že oba zápasy v Helsinkách výborně odchytal Schwarz, i fakt, že třeba Červenka ukázal stálost formy.

Co vám turnaj napověděl v souvislosti s olympiádou?

Pořád platí, že mám o olympijské sestavě na devadesát procent jasno. Asistent Jandač teď poletí na dva týdny za oceán, aby viděl kluky v NHL hrát na vlastní oči, a hlavně s nimi mluvil. Šanci jet do Vancouveru mají určitě i někteří hráči z Evropy, na Karjale to pro všechny byla dobrá škola.

Reklama