Hlavní obsah

Růžička byl rád, že mu Vokoun zavolal, ale jinak nechává hráče v klidu

PRAHA

Už jen dva měsíce zbývají do začátku zimních olympijských her ve Vancouveru a nervozita postupně narůstá i u všech stavitelů hokejových reprezentací, kteří musí do konce roku oznámit jména nominovaných hráčů. Trenér českého národního týmu Vladimír Růžička navenek zachovává bohorovný klid, ale když se před pár dny dozvěděl o zranění brankáře Tomáše Vokouna, do řeči mu moc nebylo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kouč Vladimír Růžička na srazu české hokejové reprezentace

Článek

"Měl jsem telefonát od Petra Klímy z Detroitu, že viděl v televizi zákrok na Vokouna, kterej i mě překvapí. Tak ať se na to v televizi určitě podívám. A musím říct, že měl pravdu. Něco tak podivnýho jsem neviděl a moc jsem to nepochopil," kroutil Růžička hlavou nad máchnutím hokejkou obránce Floridy Ballarda, jímž téměř připravil spoluhráče Vokouna v brance o levé ucho.

Český gólman naštěstí frustraci spoluhráče z inkasované branky odnesl "jen" třiceti stehy a vynechal v NHL jen dva zápasy, jeho start na olympiádě ohrožen nebyl. "Tomáš mi už druhý den volal, že by měl být v pořádku, a že je všechno v pohodě," oddychl si tehdy Růžička, jenž jinak telefonátům s hráči z širší nominace a probírání jejich aktuálního stavu, není zrovna nakloněn.

"Nechávám hráče v klidu. Vím, že mají teď jiné starosti a bylo by zbytečné je rozptylovat ještě s olympiádou. Ale když se stane něco podobného jako s Tomášem Vokounem, tak s nimi pochopitelně chceme být ve spojení," vysvětluje český kouč.

Sestavu probírali čtyři hodiny 

Ostatně dobrý obrázek o současné formě českých hráčů v NHL mu poskytl jeho asistent Josef Jandač, jenž v druhé polovině listopadu absolvoval v zámoří inspekční cestu národního týmu. Po jeho návratu následovala společná schůzka i s dalším asistentem Ondřejem Weissmannem a trenérský sbor spekuloval nad sestavením co nejlepšího výběru pro Vancouver.

"Ta schůzka byla asi čtyřhodinová a dali jsme dohromady několik sestav. Musím teda přiznat, že názory Pepy a Ondry jsou si hodně podobné, já se tam docela odlišuju," usmíval se Růžička. "Samozřejmě pár otazníků v sestavě pořád je, ale pořád máme čas a budeme to ještě několikrát a hodně probírat," dodal.

Všichni musí zvládnout útok i obranu

Zatím ovšem zachovává tajemství a všechny dotazy novinářů ohledně konečné nominace odkazuje na 30. prosinec, kdy bude oznámena oficiálně. "Jednoznačně chci mít tři útočné obránce a čtyři defenzivní. Stejně tak potřebujeme útočníky, kteří umějí hrát nejen dopředu, ale i dozadu. Každá pětka musí spolehlivě zvládnout útočit i dobře bránit, bez toho už se dneska neobejdete," prozradil pouze.

Prozatím mu plány se sestavou překazilo jen oznámení Martina Straky o definitivním konci v reprezentačním dresu a zranění útočníka Aleše Hemského. "Hráči se mohou zranit kdykoliv a musí být připraveni náhradníci, to je pro všechna mužstva stejné. Takový hokej prostě je a musíme to brát sportovně," uzavřel Růžička.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko