Hlavní obsah

Karlovy Vary ustoupily, obránce Němce do reprezentace pustí

Hokejový obránce Ondřej Němec nebude chybět v sestavě české reprezentace na blížícím se turnaji Channel One Cup v Praze a v Moskvě. Karlovy Vary proti nominaci svého klíčového beka s ohledem na start Energie na následném Spenglerově poháru nesouhlasily a tvrdily, že jej neuvolní. Na úterní schůzce s prezidentem Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomášem Králem ale generální manažer Energie Miroslav Vaněk uvedl, že klub bude respektovat platné smlouvy a Němce uvolní.

Článek

"Respektujeme, že podle smlouvy mezi APK LH (Asociace profesionálních klubů ledního hokeje) a ČSLH mají kluby povinnost uvolnit hráče pro reprezentace. Hráči to mají navíc i ve svých smlouvách," řekl Vaněk ČTK.

Rozhodnutí Energie ale nic nemění na tom, že západočeský klub s rozhodnutím reprezentačního kouče Vladimíra Růžičky zařadit Němce do výběru nesouhlasí. "Odmítl respektovat dohody, že hráči z celků, které hrají na Spenglerově poháru, se na prosincové akce nenominují. Považujeme to z jeho strany za podpásovku," zdůraznil Vaněk.

Vedení Západočechů před zveřejněním nominace Růžičku požádalo, aby hráče z kádru úřadujícího mistra na nadcházející akci nenominoval. Ten se jim však rozhodl vyhovět pouze v případě Jakuba Čutty a Petra Kumstáta, které původně do výběru hodlal také zařadit. Němce poté nominoval s vysvětlením, že je to důležitý člen týmu.

Vloni Růžička hráče hrající Spengler Cup nenominoval

V minulosti přitom bylo zvykem, že zástupce celků, které na konci roku startují na Spenglerově poháru, trenéři národního týmu do moskevského klání nenominovali. Růžička tak například před rokem nevyužil služby karlovarských hráčů i dvojice Petr Čajánek, Karel Rachůnek, tehdy působící v Dynamu Moskva.

Vaněk v úterý zároveň uvedl, že na nejbližším jednání APK LH bude iniciovat, aby do smlouvy mezi asociací a ČSLH bylo písemně zakotveno, že hráči z celků, které budou startovat na tradičním turnaji v Davosu, nebudou hrát na moskevském turnaji. "Aby se podobné spory v budoucnosti neopakovaly. V příštích letech totiž budou na Spengleru startovat i jiné české celky," uvedl Vaněk.

Karlovy Vary se navíc rozhodly upravit Němcův prosincový program. Pětadvacetiletý obránce by totiž jinak od 27. listopadu do 31. prosince odehrál sedmnáct nebo osmnáct zápasů. Je tak jisté, že některé duely vynechá, tři reprezentační utkání však odehraje.

Reklama