Hlavní obsah

Hokejisté porazili v Praze Finy úspěšnou tečí Čajánka v prodloužení

PRAHA

Třetí podnik Euro Hockey Tour, turnaj Channel One Cup, začala česká hokejová reprezentace úspěšně. V téměř zaplněné O2 Areně v Praze sice s Finskem od sedmé minuty prohrávala, ale už za minutu Jaromír Jágr vyrovnal a v prodloužení rozhodl o vítězství domácího týmu Petr Čajánek. Další zápas turnaje Češi odehrají v sobotu v Moskvě proti Švédsku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jaromír Jágr se snaží tečovat letící kotouč před finským brankářem Tarkkim.

Článek
Fotogalerie

Už ve druhé minutě musel Schwarz likvidovat střelu Hentunena, na druhé straně prověřili finského gólmana postupně Krstev, Čáslava a Bednář. V sedmé minutě se  Finové dostali do vedení, když Immonen trefil tyčku a puk se smolně odrazil od Schwarze do branky. Hned po 27 vteřinách jsme ovšem vyrovnali. Blaťák vypálil od modré a Jágr dorazil puk do sítě.

V desáté minutě mohl zvýšit Klepiš, Tarkkila však dokázal jeho bekhendové zakončení zneškodnit. Zapotil se však i v dalších minutách zápasu, český tým měl herně jasně navrch. Bednář si vybruslil do dobré střelecké pozice z pravé strany, poté gólem neskončila souhra prvního útoku Čajánek, Hudler, Jágr a důrazného Vašíčka zastavil až faul protihráče.

Tarkkiho dvakrát zachránila tyčka

Ve druhé části o sobě dal zase hlasitěji vědět druhý útok vedený Červenkou, který si několikrát vynutil velký tlak před finskou brankou. Dvakrát pak Tarkkimu pomohla tyčka - nejprve při střele Blaťáka a poté zacinkala horní spojnice branky i po skvělé přihrávce Jágra a následné teči Rolinka.

Finové o sobě dali vědět ve 48. minutě, kdy Pihlström profičel kolem Sičáka a jeho střelu naštěstí tečoval mimo Mojžíš. Po vyloučení Sičáka a Červenky navíc hráli bleděmodří více než minutu přesilovku pět na tři. Fantastickými zákroky tehdy mužstvo podržel Schwarz, v oslabení dokonce ujel Sičák, ale netrefil branku.

Zápas si udržoval vysoké tempo a udeřit mohli i hosté, Koivisto však ve velké příležitosti před brankou minul puk. Pak se opět blýskl český gólman, když proti němu jel osamocený Hentunen. V samotném závěru základní hrací doby měl zase gól na holi obránce Filip Novák, ale nepropasíroval puk do branky.

V prodloužení se nakonec radovali čeští fanoušci. Čáslava napřáhl od modré a Petr Čajánek přesně po 100 vteřinách od třetí přestávky tečoval puk za finského gólmana Tarkkiho.

Channel One Cup 2009:
Česko - Finsko 2:1 v prodloužení (1:1, 0:0, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 8. Jágr (Blaťák, Čajánek), 62. Čajánek - 7. Immonen (Pettinen). Rozhodčí: Persson, Sjöberg (oba Švéd.) - Kalivoda, Pouzar (ČR). Vyloučení: 4:5. Využití: 0:0.
ČR: Schwarz - Němec, Blaťák, F. Novák, Čáslava, Krstev, Kutlák, Sičák, Mojžíš - Čajánek, Hudler, Jágr - Rolinek, Červenka, Bednář - Hubáček, Vašíček, Klepiš - Novotný, Hlinka, Irgl. Trenér: Vladimír Růžička.
Finsko: Tarkki - Puistola, Mäenpää, Väänänen, Aalto, Pettinen, Kuukka, Hietanen, Tuomainen - Pihlman, Immonen, Erkinjuntti - Koivisto, Lehterä, Hentunen - Peltonen, Kontiola, Pihlström - Komarov, Hytönen, Louhivaara. Trenér: Jukka Jalonen.

Reklama

Související témata: