Hlavní obsah

Reprezentace smazala proti Švédům třígólové manko, v nastavení ale padla

PRAHA

Čeští hokejisté prohráli ve svém druhém vystoupení na Channel One Cupu v Moskvě se Švédskem 3:4 po prodloužení. Růžičkův tým ještě ve 44. minutě prohrával 0:3, pak ale třemi brankami dokázal dovést sobotní zápas do prodloužení. V něm ale zajistil Tre kronor bod navíc svým třetím gólem Weinhandl. Přesto ještě mohou Češi turnaj vyhrát.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Český hokejista Tomáš Rolinek (č. 60) v souboji se Švédem Mattiasem Karlssonem

Článek

Do české branky se oproti pražskému utkání s Finskem postavil Jakub Štěpánek, stejně jako jeho protějšek Liv ale v úvodu příliš práce neměl. Jako první se i zásluhou přesilové hry osmělili Češi, pokusy Hudlera s Kutlákem ovšem švédský gólman s jistotou pokryl. Opatrné tempo pokračovalo i ve zbytku první části, výjimkou byla jen Markova dorážka Blaťákovy střely, kterou zastavila až pravá tyč.

V prostřední třetině přidali Seveřané na aktivitě a na konci pětadvacáté minutě šli do vedení. Při přesilové hře se dostal za obránce Weinhandl a jeho bekhendová střela propadla nad Štěpánkovým betonem do sítě. Srovnat mohl zanedlouho Jágr, který si od levého mantinelu vybruslil až před Liva, gólman HV 71 ale puk vyrazil, stejně jako další ránu Němce.

Češi si v té době vytvořili více šancí než jejich soupeř, místo kýženého vyrovnání ale sami inkasovali, když se z hranice kruhu přesně trefil Tjärnqvist. A vzápětí mohla přijít další pohroma, na Štěpánka se zcela sám řítil Zackrisson, vítkovický brankář ale ještě uchoval naději na obrat. Růžičkův tým obdržená branka poznamenala, před Liva se téměř nedostával.

V prodloužení rozhodl svým třetím gólem Weinhandl

Obraz hry se navíc nezměnil ani po druhé přestávce a ve 44. minutě odskočily Tre kronor už na tříbrankový rozdíl. Při přesilovce narýsoval Martensson ideální pas na Weinhandla, který bez problémů trefil odkrytou část branky. O tři minuty později se přeci jen prosadili i Češi. Blaťákovo nahození jemně před Livem tečoval Jágr a odražený kotouč vrátil do sítě Čajánek.

Český tým po vstřelené brance ožil a převzal otěže hry. Nejprve sice ještě neuspěl Jágr, v 49. minutě už ale Klepiš po zmatku před Livovou svatyní snížil na jednobrankový rozdíl. I přes závěrečný nápor se zdálo, že reprezentace už na vyrovnání nedosáhne, zvlášť když dvacet vteřin před koncem selhal ve stoprocentní šanci Bednář. Za dalších devět vteřin ale napřáhl Čajánek a přeci jen poslal zápas do prodloužení. V něm ale zajistil Tre Kronor bod navíc svým třetím gólem v zápase Weinhandl.

V neděli ještě českou reprezentaci čeká závěrečný zápas proti domácímu Rusku a pokud vyhraje, může se za určitých okolností po sedmi letech radovat z celkového vítězství na moskevském turnaji.

Hokejová reprezentace on-line na Sport.cz
Česko - Švédsko 3:4 po prodlouženíON-LINE
Branky a nahrávky: 47. Čajánek (Jágr, Blaťák), 50. Klepiš, 60. Čajánek (Blaťák) - 26. Weinhandl (Eriksson, Martensson), 35. D. Tjärnqvist (Aslund, Engqvist), 44. Weinhandl (Martensson), 63. Weinhandl (D. Tjärnqvist). Rozhodčí: Bulanov, Ravodin - Sivov, Kalinkin (všichni Rus.). Vyloučení: 5:6. Využití: 2:2. Diváci: 2500.
Česko: Štěpánek - F. Novák, Blaťák, Němec, Čáslava, Kutlák, Krstev, Sičák, Mojžíš - Jágr, Hudler, Čajánek - Bednář, Červenka, Rolinek - Klepiš, Vašíček, Marek - Irgl, Hlinka, Hubáček. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Švédsko: Liv - M. Karlsson, Bäckman, Magnus Johansson, Sondell, Viklund, Josefsson, O. Hedman, D. Tjärnqvist - Fabricius, Falk, Axelsson - Ericsson, Martensson, Weinhandl - Engqvist, Persson, Aslund - Omark, Harju, Zackrisson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Tabulka Channel One Cupu:
1.Finsko210104:44
2.Rusko210016:63
3.Česko201105:53
4.Švédsko201017:72
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko8322126:2215
2.Finsko8402226:1714
3.Česko8222222:1912
4.Švédsko8120521:377

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články