Hlavní obsah

Hokejisté Norska mají v nominaci na OH beka Tollefsena z NHL

OSLO

S jediným hráčem působícím v zámoří, bekem Olem Kristianem Tollefsenem z Philadelphie, by se měli představit na únorových olympijských hrách ve Vancouveru hokejisté Norska. Pětadvacetiletý Tollefsen se v této sezóně potýká se zdravotními problémy - aktuálně je mimo hru se zraněným kolenem, ale start pod pěti kruhy by měl stihnout, takže nechybí v třiadvacetičlenném kádru kouče Roye Johansena.

Článek

Tollefsen utrpěl v této sezoně i otřes mozku a stihl jen deset utkání. Celkem jich má v NHL na kontě bývalý hráč Columbusu 155. Zkušenosti z prestižní zámořské soutěže má i útočník Patrick Thoresen z Ufy, který v letech 2006 až 2008 odehrál 106 zápasů za Edmonton a Philadelphii, za níž stihl i 14 zápasů play off. Nyní se drží v popředí kanadského bodování KHL.

Norsko se vrací na olympiádu po šestnácti letech. Naposledy startovalo v roce 1994 jako zástupce pořádající země v Lillehammeru. V současném kádru je i jeden pamětník této akce, devětatřicetiletý obránce Tommy Jakobsen z Lorenskogu. Je jedním ze šesti zástupců norské ligy. Jedenáct hráčů působí ve Švédsku včetně produktivních Matse Zuccarella Aasena a Pera-Ageho Skrödera z MODO.

V Německu hrají zkušený bek Mats Trygg v Kolíně nad Rýnem a také útočníci Tore Vikingstad v Hannoveru a Morten Ask v Norimberku. Gólman Andre Lysenstöen působí ve finském druholigovém klubu HeKi. Kádr je téměř totožný s tím, který se představil na letošním mistrovství světa ve Švýcarsku, kde Norové skončili jedenáctí. Chybí mezi nimi ale bek Anders Myrvold ze Stjernenu, který má za sebou také krátké epizody v NHL v dresech Colorada, Bostonu, New York Islanders a Detroitu.

Norové se v základní skupině A utkají s Kanadou, Spojenými státy americkými a Švýcarskem.

Nominace Norska na olympijské hry ve Vancouveru:

Brankáři: Pal Grotnes (Stjernen), Ruben Smith (Storhamar), Andre Lysenstöen (HeKi/Fin.),
obránci: Tommy Jakobsen (Lorenskog), Juha Kaunismäki (Stavanger), Lars Erik Lund (Valerenga), Alexander Bonsaksen (MODO Hockey/Švéd.), Jonas Holös (Färjestad/Švéd.), Mats Trygg (Kolín nad Rýnem/Něm.), Ole Kristian Tollefsen (Philadelphia/NHL),
útočníci: Kristian Forsberg, Per-Age Skröder, Mats Zuccarello Aasen (všichni MODO Hockey/Švéd.), Anders Bastiansen, Marius Holtet (oba Färjestad/Švéd.), Mathis Olimb, Martin Röymark (oba Frölunda/Švéd.), Lars Erik Spets (Valerenga), Morten Ask (Norimberk/Něm.), Mads Hansen (Brynäs/Švéd.), Patrick Thoresen (Ufa/KHL), Tore Vikingstad (Hannover/Něm.), Martin Laumann Ylven (Linköping/Švéd.).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články