Hlavní obsah

Olympijská nominace hokejistů odtajněna, místo nezbylo na Prospala nebo Hudlera

PRAHA

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička ve středu zveřejnil pečlivě utajovaný výběr třiadvaceti hráčů, kteří by měli ve druhé polovině února startovat na olympijských hrách ve Vancouveru. Trenéři nakonec překvapivě zvolili variantu tří brankářů, osmi obránců a pouze dvanácti útočníků. Z extraligy byli nominováni brankář Jakub Štěpánek a útočník Roman Červenka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička ve středu odtajnil nominaci na OH do Vancouveru.

Článek

Už před nominací Růžička naznačil, že jeho představy jsou od přání fanoušků či novinářů trochu odlišné. Zásadní odlišností je nakonec to, že zvolil variantu s osmi obránci a dvanácti útočníky. "Tohle byla nejtěžší volba. Potřebujeme mít výbornou obranu a zaměřit se na ni. Proto jsme nominovali jen dvanáct útočníků a osm obránců," vysvětlil Růžička své rozhodnutí.

Jediným, kdo dosud neoblékl reprezentační dres, je brankář Ondřej Pavelec z Atlanty. Ten by měl jako dvojka krýt záda Tomáši Vokounovi, třetím gólmanem je vítkovický Jakub Štěpánek. "Rozhodoval jsem se mezi ním a Schwarzem. Štěpánek odchytal velice dobře mistrovství světa, proto jsem se rozhodl pro něj," prohlásil Růžčka.

Ten spolu s asistenty Jandačem a Weissmannem vybírali z předběžného šedesátičlenného kádru, který zveřejnili už v září. Kvůli zranění z něj už dříve vypadli obránce Radek Martínek a útočník Aleš Hemský. Plzeňský lídr Martin Straka zase dal na vědomí, že se nic nemění na jeho konci v národním týmu.

V nominaci chybí Prospal, Hejduk i Hudler

A v nominaci trochu překvapivě chybí i Václav Prospal, který doplatil na to, že útočníků jede pouze dvanáct. "Proto se na něj nedostalo. Musel bych místo něj vyřadit někoho jiného a to jsem nechtěl," řekl Růžička, v jehož nominaci se neobjevil ani Jiří Hudler a kvůli zdravotním problémům Milan Hejduk. Kapitánem českého týmu bude Patrik Eliáš, jeho zástupci Tomáš Kaberle s Jaromírem Jágrem.

Teoreticky může dojít ještě ke změnám. Podle informací Mezinárodní hokejové federace jsou nominace, které jednotliví účastníci zveřejňují v čase od 23. prosince do 1. ledna provizorní, definitivní složení týmů pak musí být zaregistrováno 15. února na schůzce direktoriátu turnaje. Kouč ruské reprezentace Vjačeslav Bykov již naznačil, že hodlá tým upravit podle aktuální formy hráčů.

Hokejový turnaj se na olympiádě ve Vancouveru hraje od 16. do 28 února. Český tým nastoupí ve skupině B postupně proti Slovensku, Lotyšsku a Rusku.

Nominace české hokejové reprezentace na ZOH ve Vancouveru:
Brankáři:
Tomáš Vokoun (Florida/NHL), Jakub Štěpánek (Vítkovice), Ondřej Pavelec (Atlanta/NHL).
Obránci:
Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Jan Hejda (Columbus/NHL), Tomáš Kaberle (Toronto/NHL), Filip Kuba (Ottawa/NHL), Pavel Kubina (Atlanta/NHL), Zbyněk Michálek (Phoenix/NHL), Roman Polák (St. Louis/NHL), Marek Židlický (Minnesota/NHL).
Útočníci:
Jaromír Jágr (Omsk/KHL), Tomáš Rolinek (Magnitogorsk/KHL), Josef Vašíček (Jaroslavl/KHL), Roman Červenka (Slavia Praha), Petr Čajánek (Petrohrad/KHL), Patrik Eliáš (New Jersey/NHL), Martin Erat (Nashville/NHL), Tomáš Fleischmann (Washington/NHL), Martin Havlát (Minnesota/NHL), David Krejčí (Boston/NHL), Milan Michálek (Ottawa/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL).

Reklama