Hlavní obsah

Hokejisté prohráli s Ruskem, čtvrtfinále ZOH má jisté sborná

PRAHA-tv

Česká hokejová reprezentace nezvládla poslední utkání v základní skupině na olympijských hrách ve Vancouveru. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky prohráli s Ruskem přímý souboj o postup do čtvrtfinále turnaje 2:4. Českému týmu stačilo k postupu získat bod, ale takto bude muset čekat na výsledky zbývajícíh dvou zápasů, které je mohou posunout do čtvrtfinále i z druhého místa ve skupině.

Foto: Shaun Best, Reuters

Hokejisté Ruska blahopřejí svému spoluhráči Viktoru Kozlovovi (č. 52) k vstřelení branky do sítě Tomáše Vokouna.

Článek
Fotogalerie

Sborná nastoupila v brance s Nabokovem a hvězdným prvním útokem Sjomin-Malkin-Ovečkin. V šesté minutě ale mohla zazářit třetí česká řada. Kubina nahodil puk na branku a číhající Fleischmann dorážel, stop mu vystavil beton ruského gólmana. O minutu později  se jeho spoluhráč z Washingtonu Ovečkin řítil na Vokouna a tentokrát se blýskl český muž s maskou.

Pět minut před první přestávkou byl vyloučen Jágr za to, že mu zůstala ruka zaklíněna u svého soka a rozhodčí to posoudil jako faul. A Rusové trestali - k odraženému puku se dostal Malkin a trefil se přesně pod ruku Vokouna. V devatenácté minutě jsme naproti tomu hráli přesilovku pět na tři, když Kaberle přistrčil puk Plekancovi, který udělal otočku před obráncem Nikulinem a napálil puk od protější tyčky za záda Nabokova.

Hokej on-line na Sport.cz:
ZOH 2010Rusko - Česko

Rusové spustili další nátlak při druhém vyloučení Čajánka v úvodu druhé třetiny, ale nejprve zadovkou minul Sjomin a po něm i v dobré pozici Malkin. Hráči v rudých dresech i nadále na ledě dominovali a Vokoun se měl co ohánět. V 35. minutě ani on na vše nestačil. Radulov přistrčil puk Kozlovovi, jehož neuhlídal Polák a Rusové opět vedli.

Po ojedinělé české akci vznikla skrumáž před Nabokovem, kde se Jágr a Čajánek vehementně snažili propasírovat puk do ruské branky, což se jim povedlo až po odpískání. Pak se předvedl bláznivý Radulov, jenž u mantinelu fauloval Krejčího tak nešikovně, že český forvard spadl na Zinovjeva, který musel odkulhat do kabiny.

Ovečkin sestřelil Jágra

Na začátku třetí části se chtěl s pukem polaskat Jágr, ale při jeho nepozornosti jej ve středu kluziště sestřelil Ovečkin a z protiútoku přihrál Sjomin Malkinovi na třetí ruský gól. Český tým přidal na obrátkách, ale jejich snaha v útoku působila dost křečovitě, vyjma Plekance si nikdo slibnou šanci nevypracoval.

Poté se ještě Milan Michálek protlačil kolem obránce Grebeškova až před bránu, jeho střelecký pokus bekhendem skončil mimo. Za okamžik ale mohl zvedat ruce nad hlavu, když mu puk naservíroval po objetí branky Židlický a forvard z bratrské dvojice v českém týmu snížil na rozdíl jediného gólu. Ani závěrečná power play ovšem k vyrovnání nepomohla, naopak se trefil ještě Dacjuk.

Přesto ještě není čtvrtfinále zcela ztraceno - český tým může postoupit i z druhého místa ve skupině. Při splnění dvou podmínek: pokud v dalších zápasech Finsko porazí Švédsko a Kanada prohraje s USA. Švédsko a Kanada nesmí získat ani bod.

Rusko - Česká republika 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 16. Malkin  (Dacjuk, Ovečkin), 35. Kozlov (Radulov, S. Fjodorov), 42. Malkin (Sjomin, Tjutin), 60. Dacjuk (Malkin, Ovečkin) - 20. Plekanec (Eliáš, T. Kaberle), 55. M. Michálek (Židlický, Blaťák). Rozhodčí: O'Halloran, Pellerin - Morin (všichni Kan.), Feola (USA). Vyloučení: 6:3. Využití: 1:1. Diváci: 17 114.
Rusko: Nabokov - Gončar, Tjutin, Kornějev, Grebeškov, I. Nikulin, A. Markov, Volčenkov, Kalinin - Sjomin, Malkin, Ovečkin - Afinogenov, Dacjuk, Kovalčuk - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Radulov, S. Fjodorov, Kozlov. Trenér: Vjačeslav Bykov.
ČR: Vokoun - Polák, Hejda, Z. Michálek, T. Kaberle, Židlický, Kuba, Blaťák, Kubina - Havlát, Plekanec, Eliáš - Jágr, Červenka, Čajánek - Erat, Krejčí, Fleischmann - M. Michálek, Vašíček, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Celková tabulka po aktuálně odehraných zápasech:
1.USA314:59
2.Rusko313:67
2.Finsko210:16
4.Švédsko26:26
5.Česko310:76
6.Kanada314:75
7.Slovensko39:45
8.Švýcarsko38:103
9.Bělorusko38:123
10.Norsko35:191
11.Německo33:120
12.Lotyšsko34:180
Pozn.: tučně jsou označeni lídři základních skupin.
Dvojice pro osmifinále:
E15. - Lotyšsko
E26. - Německo
E37. - Norsko
E4Švýcarsko - Bělorusko
Dvojice pro čtvrtfinále:
...1. - Švýcarsko/Bělorusko
...2. - 7./Norsko
...3. - 6./Německo
...4.  - 5./Lotyšsko

Reklama

Související témata: