Hlavní obsah

Svaz se chystá hledat nového trenéra. Vyloučen není návrat Hadamczika

PRAHA

Vladimíru Růžičkovi sice vyprší u hokejové reprezentace smlouva až po mistrovství světa v Německu, výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje se ale už nyní musí intenzivně zabývat výběrem nového lodivoda. Předseda Tomáš Král jasně vyhlásil, že jasno by chtěl mít ještě před startem šampionátu. Ve hře zůstává spousta jmen, vyloučen není ani zahraniční kouč, byť je tato varianta nepravděpodobná.

Článek

Éra Vladimíra Růžičky u hokejové reprezentace je (alespoň prozatím) u konce. V minulých letech nedotknutelný kouč, který v roce 2004 po tragickém úmrtí Ivana Hlinky převzal nároďák a vybojoval s ním v témže roce bronz na Světovém poháru a zlato na šampionátu ve Vídni o rok později, během posledních dvou sezón nedokázal vrátit český hokej na výsluní.

Na obou velkých akcích (loňském mistrovství světa a letošní olympiádě) se pokaždé neprokousal přes čtvrtfinálové síto. I proto po květnovém šampionátu v Německu u národního týmu neprodlouží kontrakt a svaz tak musí hledat jeho nástupce. „Jedná se ale o standardní situaci, Růžičkovi stejně v květnu končí smlouva. O jeho nástupci se už bavíme, chtěli bychom ho znát ještě před mistrovstvím světa,“ prohlásil svazový šéf Tomáš Král.

Kvalitní trenéři jsou, okruh ale není široký

O osobě nového trenéra reprezentace bude rozhodovat jedenáctičlenný výkonný výbor svazu, přičemž projedná každé navrhnuté jméno. Seznam kandidátů ale ještě vytvořen není, byť by se na tom mělo v nejbližších dnech pracovat. „Spíš mám problém ten seznam vůbec sestavit. Každý z členů ovšem přednese svou představu a budeme o ní pečlivě diskutovat. Nesmí se to ale protahovat donekonečna,“ připomíná Král.

Boss českého hokeje nesouhlasí s názorem, že kvalitních trenérů, kteří by byli pro práci u reprezentace vhodní, máme v tuzemsku nedostatek. „To rozhodně není pravda. Ale okruh adeptů moc široký není.“ Potenciální adepty z pochopitelných důvodů prozradit nechtěl. „To proto, že bych nechtěl na nikoho úspěšného zapomenout,“ vysvětluje.

Zahraniční kouč pravděpodobný není

Pravděpodobné je, že nový trenér nakonec vzejde z lidí, kteří úspěšně trénují v zahraničních vyspělých ligách nebo dosahují úspěchu v tuzemské soutěži. Do první kolonky by mohli spadat Miloš Říha, jehož práci v moskevském Spartaku sice ruská média vyzdvihují, ale Říha ve středu podepsal s klubem KHL novou smlouvu, či Marek Sýkora, který překvapivě dotáhl finančními problémy sužovaný Jekatěrinburg až do play-off. Bez šance není ani Miloslav Hořava, jenž v sezóně vedl švédské MODO.

Z domácí extraligy připadají v úvahu tři jména. Zdeněk Venera ukázal své schopnosti už v Karlových Varech, nyní je potvrzuje ve Zlíně. Perfektní práci odvádí v Pardubicích Václav Sýkora. Horkým adeptem na reprezentační křeslo je současný kouč Vítkovic Alois Hadamczik. Ten národní tým vedl už mezi lety 2006 a 2008 a zejména v úvodu si vedl skvěle - z olympiády v Turíně v roce 2006 přivezl až postupem času doceněný bronz, v témže roce získal na mistrovství světa v Lotyšsku stříbro.

Tomáš Král navíc nevylučuje, že český tým by mohl vést i zahraniční odborník. „Tento názor taky padl, ale v tuhle chvíli jej nejsem schopný přesně vyhodnotit,“ přiznává Král. S angažováním zahraničního kouče navíc vyvstávají i problémy. Zejména ty finanční. „Finančně by to určitě nebylo jednoduché,“ přikyvuje Král. „Další věcí je, jestli by byl pro český hokej garantem kvality a přínosem,“ ptá se.

Trenér se musí věnovat jen reprezentaci

Od nového kouče bude svazový předseda požadovat, aby se práci u národního týmu věnoval naplno. Neměla by se tak opakovat situace, kdy Vladimír Růžička zároveň šéfoval i Slavii. I když kvůli Růžičkovi prý Král toto opatření nepřijímá. „Rozhodně tím nechci říct, že by to za Růžičky fungovalo špatně. „Osobně se ale přikláním k tomu, že by měl nový trenér dělat jen nároďák. I s ohledem na nevydařené výsledky z minulých let,“ uzavírá Král, jenž potvrdil, že na dobré cestě je zřízení sportovního úseku, který by se stal jakýmsi šéftrenérem všech českých reprezentačních výběrů. V jeho čele má stát Slavomír Lener.

Reklama