Hlavní obsah

S reprezentací trénuje zatím pouze deset hokejistů

PRAHA

Hokejová reprezentace už začala přípravu na květnové mistrovství světa v Německu, včerejšího úvodního tréninku v pražském Edenu se ale zúčastnilo jen deset hráčů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Josef Straka (vpravo) a Petr Gřegořek na srazu národního týmu

Článek

„Cvičení na ledě jsme uzpůsobili nižšímu počtu. I když do zahájení šampionátu zbývá ještě šest týdnů, kluci už potřebují jít na led a dostat se znovu do rytmu. Pár jich tu je s nadějí na nominaci, minimálně máme základ pro první dva mezistátní zápasy, 7. a 9. dubna ve Švýcarsku. Mužstvo se musí začít skládat, nejde to sejít se jako nějaká banda u piva a říct, že pozítří si pojedeme někam zahrát,“ uvedl asistent trenéra Josef Jandač, který povede národní tým po celou dobu účinkování Vladimíra Růžičky se Slavií v extraligovém play off.

Počítali omluvenky

Kouč včera jen na skok přišel za hráči do kabiny a hned musel registrovat omluvenku útočníka Bulise, který má poraněné břišní svaly a o účast na MS se tak ucházet nemůže. Ze zdravotních důvodů chyběl Kutlák, který musí ve Švýcarsku na vyšetření bolavých třísel, a nedorazil ani další zadák, Mojžíš, dobírající po nemoci antibiotika.

„S oběma obránci ale počítáme od příštího týdne, u Kutláka je to ale ještě podmíněno souhlasem lékařů,“ uvedl Jandač.

Nečekaný problém pak nastal s uvolněním dvou původně pozvaných hráčů z celků, které překvapivě vypadly z play off Kontinentální hokejové ligy. „Bohaté ruské kluby jsou zřejmě frustrované, a tak chtějí dát hráčům pořádně za uši, Rachůnek dostal nařízeno trénovat v Dynamu Moskva a Klepiš v Omsku. Oba se snažíme vyreklamovat dřív než v povinné lhůtě osmačtyřicet hodin před mezistátním zápasem. Stejný problém ale mají v těchto klubech i švédští a finští krajánci,“ přiblížil trenér současné patálie.

Jágr slíbil, že dá vědět

Případná účast Jágra na MS se jeví čím dál víc nepravděpodobná, Jandač ale ještě v této věci zůstal tajuplný: „Nemohu nic říct. Jágr je teď zpátky v Rusku a slíbil, že nám dá záhy vědět. Necháváme to čistě na něm, jestli ještě najde motivaci a chuť jet na šampionát.“

První reprezentační kemp zatím absolvují:
J. Hübl – Kubát (oba Litvínov), Gřegořek – Gulaš, L. Květoň (všichni Budějovice), Bednář (Niž. Novgorod), J. Straka (Čerepovec), Novotný (Mytišči), Lukeš, Jánský (oba Litvínov).
Kdo může podle Práva ještě být v přípravě na MS
Z extraligy: Hašek (Pardubice), Schwarz (Ml. Boleslav), Štěpánek – Barinka, Sičák (všichni Vítkovice), Hunkes (Liberec), Lojek, Hrabal (oba Třinec), Gulaši (Sparta), Němec (K. Vary), Bořuta (Zlín), Roth – Vondrka, Kůrka, Červenka (všichni Slavia), Nedorost, Kašpařík (oba Liberec), Vampola, Kovář (oba Plzeň), M. Růžička, D. Květoň, Kohn (všichni Třinec), Důras (Zlín), Kolář, Koukal, Zohorna, Cetkovský (všichni Pardubice), Netík, Langhammer (oba Sparta), Kvapil, R. Hruška (všichni Vítkovice).
Z evropských lig: žádný brankář – Blaťák (Ufa), K. Rachůnek (Dyn. Moskva), Mojžíš (MoDo), F. Novák (Balašicha), Skrbek (Skelleftea), Čáslava (Timra), Krstev (Färjestad), Kutlák (AmbriPiotta) – Vašíček, Irgl (oba Jaroslavl), Rolinek, Marek (oba Magnitogorsk), Klepiš (Omsk), Rosa, Kašpar (oba Oulu), Birner, Plíhal (oba Turku), Petružálek (Rauma), J. Hlinka, Hlaváč (oba Linköping).
Z NHL: Vokoun (Florida), Pavelec (Atlanta) – T. Kaberle (Toronto), Polák (St. Louis), Židlický (Minnesota), Rozsíval – Prospal (oba Rangers), Havlát (Minnesota), Voráček (Columbus), Kotalík (Calgary), Frolík, Olesz, Dvořák, Kreps (všichni Florida). Vybíráno ze zámořských týmů, které aktuálně nejsou na pozicích pro play-off.

Reklama