Hlavní obsah

Hokejisté porazili v odvetě Švýcarsko 3:1, výhru pečetil Marek při power-play

AMBRI

Čeští hokejisté zdolali v druhém přípravném zápase před mistrovstvím světa v Ambri Švýcarsko 3:1 a oplatili tak soupeři středeční porážku. O branky vítězů se postarali obránci Josef Hrabal, Petr Gřegořek a útočník Jan Marek při závěrečné power-play soupeře.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Marek na tréninku reprezentace

Článek

Na český tým jako by v průběhu úvodní části dolehla únava po přesunu autobusem z Oltenu. Reprezentanti měli problém zejména s rychlým přechodem domácích hráčů přes střední pásmo. V 11. minutě se zkoušel individuálně prosadit Marek, ale neuspěl, stejně jako Hubáček v ideální pozici po chybě Švýcarů v obranném pásmu. Češi se snažili forčekovat a výsledkem byla další Bednářova příležitost, kterou ale gólman domácího Ambri efektně zlikvidoval lapačkou.

Branky začaly padat ve druhé třetině

Nejdříve trefil Hubáček horní tyč a skóre se tak poprvé změnilo až v 31. minutě, kdy od modré prostřelil Bäumleho Hrabal. Z vedení se však hosté neradovali dlouho. V 33. minutě se Švýcaři prosadili po rychlém protiútoku, když českému týmu nepomohl ani faul. Sedláčka překonal dorážející Tristan Vauclair.

Ještě v druhé třetině se ale Češi dostali do vedení znovu, když Gřegořek využil přesilovou hru a připsal si v patnáctém reprezentačním startu premiérovou branku. V početních výhodách se mohli prosadit i domácí, Casutt ale v největší příležitosti Sedláčka nepřelstil.

Velkou šanci přiblížit hosty k výhře měl v 56. minutě Straka, jenž se dostal do samostatného nájezdu, střídajícího brankáře Genoniho ale nepřekonal. Čechy to ale nakonec mrzet nemuselo, neboť při závěrečné power-play soupeře uzavřel skóre Marek.

Jandač si pochvaloval přístup hráčů

Trenér Josef Jandač byl mnohem spokojenější než ve středu. Pochvaloval si zejména hru v obraně a přístup hráčů, kteří tentokrát nehráli tak defenzivně jako v prvním duelu. "Trochu se role obrátila. V prvním zápase nás sice nijak do půlky nepřehrávali, ale pak v přesilovkách odskočili a už si to uhlídali. Dnes jsme byli aktivní my a ve druhé třetině jsme je prakticky nepustili z pásma," uvedl Jandač.

První start v seniorské reprezentaci si připsal brankář Jakub Sedláček, jenž podal spolehlivý výkon a měl značnou zásluhu na české výhře. "Vyhráli jsme, takže jsem spokojený. Jsem rád, že jsem si to mohl vyzkoušet, a musím poděkovat klukům, že super bránili a vyhráli jsme," řekl Sedláček, jehož úroveň a rychlost hry nakonec příliš nepřekvapila. "Myslím si, že je to podobné jako extraliga," soudil gólman Zlína.

Hned několik těžkých zákroků si účastník letošního juniorského mistrovství světa připsal v samém závěru, kdy se Švýcaři snažili vyrovnat. "Už neměli co ztratit, tak se tlačili do nás, ale my jsme to naštěstí udrželi a pak Honza Marek pojistil naše vítězství," dodal Sedláček.

Příště už s Růžičkou

Další akce čeká národní tým příští týden, kdy se v pátek a v sobotu utká v Prostějově se Slovenskem. Na Moravě se také reprezentanti v úterý sejdou. Nově se na srazu budou hlásit obránce Karel Rachůnek a útočníci Tomáš Rolinek s Jakubem Klepišem.

Kdo tým opustí, není momentálně jasné. "Teď to nejsem schopen říci. Máme nějaké zraněné hráče a musíme v klidu počkat, jak se vyvine zdravotní stav," vysvětlil Jandač. Kvůli problémům v pátek nehrál Langhammer a stoprocentně fit není ani  Němec. Mužstvo by se také mělo poprvé připravovat pod vedením hlavního kouče Vladimíra Růžičky, jehož Slavia vypadla z play-off. Růžička se však k týmu připojí zřejmě až ve středu nebo ve čtvrtek.

Přípravný hokejový zápas v Ambri
Švýcarsko - Česká republika 1:3 (0:0, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 33. T. Vauclair (Brunner) - 31. Hrabal (D. Květoň, Vampola), 36. Gřegořek (Vampola), 60. Marek (D. Květoň). Rozhodčí: Perr, Prugger - Kohler, Müller (všichni Švýc.). Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 4020.
Švýcarsko: Bäumle (36. Genoni) - J. Vauclair, Back, S. Hirschi, Helbling, Grossmann, Geering - Casutt, Monnet, B. Plüss - Duca, Romy, Bürgler - A. Berger, Joggi, Sciaroni - Reuille, Brunner, T. Vauclair. Trenér: Sean Simpson.
Česká republika: Sedláček - Mojžíš, Čáslava, Krstev, Gřegořek, Němec, Hrabal, Bořuta - Bednář, J. Straka, Hubáček - D. Květoň, Vampola, Novotný - Gulaš, Marek, L. Květoň - Jánský, Jan Kovář, M. Růžička. Trenéři: Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Reklama

Související témata: