Hlavní obsah

Na hokejové MS může jet zatím asi deset hráčů z NHL

PRAHA

Více než dvě desítky hokejistů může trenér české reprezentace Vladimír Růžička teoreticky zařadit do širší nominace pro mistrovství světa z celků, které nepostoupily do play off zámořské NHL. Reálně se jich však o účast na květnovém šampionátu v Německu bude ucházet zhruba polovina. Jistotu má Růžička už v tom, že se k týmu připojí brankáři Tomáš Vokoun z Floridy a Ondřej Pavelec z Atlanty.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička

Článek

Současná česká jednička Vokoun vynechal poslední tři zápasy Panthers a podle deníku Miami Herald to bylo kvůli potížím se zády, což mu však ve startu v národním týmu nezabrání. "Ano, Tomáš měl určité problémy, nechtěl situaci zhoršovat. V pondělí jsme spolu mluvili, Tomáš řekl, že nejde o nic vážného a že na šampionátu bude startovat. Dohodli jsme se, že nastoupí na Švédských hrách," řekl serveru hokej.cz Růžička.

O řadu potencionálních kandidátů z NHL nemá Růžička zájem, někteří již ukončili svou reprezentační kariéru, další jsou momentálně zranění a například mladší hráče poslaly kluby na farmu do nižší AHL. Nejpočetnější zastoupení z kanadsko-americké NHL by měla mít v širším kádru Florida. Vedle Vokouna chce Růžička pozvat do přípravy útočníky Rostislava Olesze, Michaela Frolíka a Kamila Krepse.

Otazník visí nad Židlickým

Potvrdil, že má zájem i o Tomáše Kaberleho z Toronta, Jakuba Voráčka z Columbusu a Romana Poláka ze St. Louis, jehož ale trápilo zraněné rameno. "Hráči ještě musejí na prohlídky," doplnil Růžička. Problémy má i Marek Židlický z Minnesoty. "Hovořil jsem s Markem. Od olympiády má problém s palcem, nehrál 14 dní. Říkal mi, že má mít dva týdny klid, pak dá vědět, jestli to půjde. Jeho start zůstává otevřený," doplnil Růžička.

Zájem reprezentovat předběžně projevil i Václav Prospal z New York Rangers, jehož jméno přitom nečekaně chybělo v olympijské nominaci. K dispozici je tak i Prospalův spoluhráč Michal Rozsíval. "Na zápas jsem se koukal, měl bych o oba zájem, ale je to čerstvé. Chci se s klukama spojit, uvidíme, jak to bude vypadat," doplnil Růžička.

Růžička naopak nepočítá s Martinem Havlátem z Minnesoty, Alešem Kotalíkem z Calgary, Radkem Dvořákem z Floridy nebo Pavlem Kubinou z Atlanty, jenž po olympiádě ve Vancouveru oficiálně ukončil svou reprezentační kariéru.

Ze zdravotních důvodů předčasně ukončili sezónu Aleš Hemský a Ladislav Šmíd (oba Edmonton), Rostislav Klesla a Jan Hejda (oba Columbus) nebo Radek Martínek (New York Islanders).

Nejistý je i start Hejdy

Hejdu by však kouč národního týmu v konečné nominaci rád viděl. "Po čtrnácti dnech by měl být Honzův stav lepší, ale on takový pocit úplně nemá. Musíme počkat," uvedl Růžička na adresu svého někdejšího svěřence z pražské Slavie. Hráči musí podle pravidel NHL absolvovat výstupní lékařské kontroly a dostat tak od klubu povolení k případnému startu v národním týmu.

Světový šampionát v Německu začíná 7. května, o den dříve sehraje národní tým generálku na turnaj proti Bělorusku, po které Růžička oznámí konečnou nominaci. Někteří, zejména mladší hráči z NHL, by se však v reprezentačním dresu mohli objevit na přelomu dubna a května na Švédských hrách, závěrečném díle seriálu Euro Hockey Tour ve Stockholmu.

Posily z NHL pro mistrovství světa mohou krystalizovat i z vyřazených týmů z prvního kola play off, které skončí nejpozději 28. dubna. "Uvidíme, jak se vyvinou jednotlivé série. Bude mě hodně zajímat Phoenix, kde je třeba Zbyněk Michálek. Pak Boston a Montreal," prohlásil Růžička, který tak má ještě široký okruh dalších kandidátů z prvního kola, kde se představí téměř dvacítka českých hokejistů.

Další hráči se navíc mohou zařadit do hry o světový šampionát z ruské Kontinentální ligy. Do finále se neprobojovala Ufa s Miroslavem Blaťákem a Jaroslavl s Josefem Vašíčkem a Zbyňkem Irglem. Jasno není v otázce startu Petra Čajánka a Jaromíra Jágra, pro které skončila klubová sezóna už v prvním kole. "Jarda tvrdě trénuje. Nechal jsem mu několik zpráv, čekám, až se ozve, abychom se domluvili,. Já doufám, že na šampionát pojede. Je v plné přípravě, maká," dodal Růžička.

Reklama