Hlavní obsah

Růžička nečekaně pozval Sýkoru: Ať předvede, že se umí trefit

PRAHA

Extraligové starosti jsou minulostí, kouč Vladimír Ružička už žije naplno hokejovou reprezentací a blížícím se světovým šampionátem v Německu. Prověrkou na mistrovství budou v závěru příštího týdne Švédské hry a Růžička by rád vyzkoušel i posily hrající finále nejvyšší soutěže. "Nelze ale předbíhat, Vítkovice můžou teď dvakrát vyhrát a pak už by nám na test finalistů zbyla jen ta poslední příprava s Bělorusy," říká reprezentační trenér.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Vladimíra Růžičku čeká na šampionátu v Německu poslední akce s reprezentací. O to víc, by si přál uspět.

Článek

Jak to vypadá s posílením reprezentace o hráče NHL?

Voráček s Pavelcem se i přes problémy v letecké dopravě dostali domů a v úterý začnou s námi trénovat, příští týden se ve Stockholmu přidá Vokoun, který ještě musí vyřešit na Floridě nějaké privátní věci, ale chodí trénovat a udržuje se. Domluven jsem i s Rozsívalem, který však na turnaj do Švédska nepojede.

Jsou ve hře ještě další jména ze zámoří?

Židlický má bolavý prst, ale ještě si zavoláme. Olesze trápí zánět v ruce, také u něj záleží na stanovisku lékařů. Bohužel u Hejdy bylo definitivně zamítavé. První kolo Stanley Cupu letos končí dřív než začne šampionát a tam jsou další jména. Třeba Krajíček z Philadelphie, proti sobě hrající Fleischmann s Plekancem. Volný může být i Krejčí a ve Phoenixu je dokonce víc hráčů, o něž bych měl zájem.

Berete na milost Vrbatu s Průchou, kteří odmítli start na loňském šampionátu?

Takové úvahy jsou předčasné. Těch hráčů tam máme dost, ale připadá mi blbé jim teď volat, když ještě hrají. Budu se tím zabývat, až pro ně play-off skončí.

Čekal jste, že vám účast na letošní šampionátu odřekne útočník Čajánek?

Trošku ano. Odehrál toho dost, má rodinu a chce za ní jet z Ruska co nejdřív. Chápu ho.

Z finalistů extraligy jste nečekaně vybral do přípravy i Petra Sýkoru, který od prosince 2007 nereprezentoval. Co si od toho slibujete?

Sice nejde srovnávat extraligu s mezistátním hokejem, ale Petrovi to střílí, play-off má úžasné. Padá mu to tam a hokej se přece hraje na góly. Chceme, aby se zapojil až skončí, a předvedl, že to v sobě má, že se prostě umí trefit.

Není komplikací termínová kolize finále s posledním podnikem evropské tour?

Uvidíme, kdy budou hráči z finále k dispozici. Páté utkání je na programu v neděli, a pokud by se tím končilo, chtěl bych, aby byli u týmu už ve středu a pak mohou jet i do Stockholmu. Nelze ale předbíhat, Vítkovice můžou teď dvakrát vyhrát a pak už by nám na test finalistů zbyla jen ta poslední příprava s Bělorusy.

Až na ni má dorazit i Jágr, toho ale asi zkoušet nepotřebujete...

Určitě ne, jemu stoprocentně věřím. Pořád v Omsku trénuje, cítí se dobře a to je důležité. Nechal jsem rozhodnutí, kdy se připojí, čistě na něm.

Vy sám už konečně naplno přebíráte vedení národního týmu. Jak se těšíte?

Byl jsem za mužstvem na skok v Prostějově, jinak jsem se snažil doma odpočívat. Koukal v televizi na hokej a fotbal, to mě baví. Chodil do lesa, na procházku se psy. Teď začne kolotoč. Čeká mě poslední akce u národního týmu, musím se pořádně připravit. Moc bych si přál uspět.

Reklama