Hlavní obsah

Voráček: Dlouhé vlasy nemám kvůli Jágrovi, raději mě s ním nesrovnávejte

Tradičně s usměvem od ucha k uchu dorazil na sraz hokejové reprezentace hráč Columbusu Jakub Voráček. Teprve dvacetiletý útočník má za sebou druhou sezónu v NHL a v nejbližších dnech se dočká i prvního startu v národním týmu. "Jsem malinko nervózní, musím se nejdřív trochu otrkat," přiznal Voráček, jenž v poslední sezóně NHL nasbíral rovných 50 kanadských bodů.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Jakub Voráček v dresu Columbusu (vpravo)

Článek

V letecké dopravě panoval kolaps. Jak jste zvládl dlouhou cestu ze zámoří?

Celá ta cesta trvala snad 26 nebo 27 hodin. Letěl jsem z Chicaga do Frankfurtu a vlastně jsem strávil celý den na letišti, pak pro mě přijel táta. Myslím, že to byl asi jeden z posledních možných letů, jinak bych byl teď ještě v Chicagu.

Jak se těšíte na první sraz v české reprezentaci?

Jsem malinko nervózní, je to můj první reprezentační sraz. Musím se nejdřív trochu otrkat a poznat kluky. Také jsem dlouho nebyl na ledě, takže se těším na první zápas.

Spousta hráčů se z národního týmu omluvila, sledoval jste to nějak?

Já ty kluky chápu. Sezóna byla náročná, navíc se hrála ještě olympiáda. A odehrát v NHL 82 zápasů není žádná sranda.

Berete mistrovství světa tak trochu jako náhradu za olympiádu?

Těžko říct. Olympiáda je samozřejmě něco jiného, ale pořád jde o akci národního týmu. Když přišla pozvánka, tak jsem byl moc rád.

Jak jste byl spokojený se sezónou v NHL?

Bylo to jako na houpačce. Nedařilo se nám a kolem Vánoc jsme dost spadli. Pak po olympiádě jsme zase dávali góly a začali vyhrávat.

Říká se, že druhá sezóna v NHL bývá pro hráče vždycky nejtěžší. Jak jste se na ni připravoval?

V létě jsem hodně makal a dal si na tom opravdu záležet. Nabral jsem asi osm kilo. Nejdřív jsem na to nebyl zvyklý a pak mi to na ledě hodně pomohlo. I ke konci sezóny jsem měl pořád dost sil, což bylo super.

Čeká vás hra na širším kluzišti, bude těžké zvládnout ten přechod ze zámoří?

Já jsem na velkém nehrál dva roky, takže to bude samozřejmě nezvyk, než se do toho člověk zase dostane. Ale pořád je to jenom led a okolo mantinely (úsměv).

Vy jste velký milovník rockové hudby, v nároďáku ale víc letí Michal David  a podobně...

Michal David je taky dobrej, taky umí zpívat (smích). V kabině to ale nechám spíš na klucích, kteří se o to starali dosud.

Hodně se mluví o vašich dlouhých vlasech, v klubu jste s tím neměl problémy?

V klubu mi to trpěli asi měsíc a půl. Pak jsme dostali od Detroitu výprask 9:2 a musel jsem se druhý den ostříhat. Už jsem to měl opravdu moc dlouhý a lezlo mi to všude možně. Tak jsem to trochu shodil a pak to zase dorostlo.

S těmi dlouhými vlasy - nepřirovnávali vás k Jaromíru Jágrovi?

Už se mě na to ptalo hodně lidí. Ale já myslím, že takovéhle srovnání je pro Jardu Jágra spíš urážka... Jarda byl jenom jeden a já si ty vlasy nenechal narůst kvůli němu, já byl jen líný dojít k holiči.

Teď se s Jágrem potkáte v jednom týmu, těšíte se?

Určitě. Bude zajímavé ho sledovat. Jak se chová před zápasem, jaké má rituály...

Budete mít před ním ostych?

On patří mezi pět nejlepších hráčů, co kdy tenhle sport hráli. Budu mít respekt. Ale uvidím, až ho poprvé uvidím na vlastní oči.

Reklama

Související témata: