Hlavní obsah

Hadamczik je znovu ve hře o trenéra reprezentace: Považuji to za velkou poctu

PRAHA

Trenér Vladimír Růžička má před sebou poslední dva týdny přípravy na MS v Německu, už dnes má výkonný výbor hokejového svazu ale rozhodnout o jeho nástupci. Žádný oficiální seznam kandidátů neexistuje, v zákulisí se však nejvíc mluví o Aloisi Hadamczikovi.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Reprezentační žezlo převezme od současného trenéra Vladimíra Růžičky pravděpodobně Alois Hadamzcik (vlevo).

Článek

„Nechci být konkrétní, ale čekám diskusi o dvou třech jménech,“ říká prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král a nepopírá, že mezi ně Hadamczik patří. Výkonný výbor může uvažovat i o dosavadním asistentovi Josefu Jandačovi, možná i Miloši Hořavovi.

Každopádně kouč, který reprezentaci před Růžičkou vedl tři sezóny až do MS 2008, se jeví jako nejvážnější kandidát. „Nechci se o tom moc bavit, dokud není rozhodnuto. Snad ale mohu přiznat, že jsem v hledáčku lidí, kteří o obsazení funkce trenéra národního mužstva rozhodují,“ připouští Hadamczik, jenž po dvou letech skončil ve Vítkovicích.

„Prožívám to jinak než třeba v létě před pěti lety, kdy jsem měl reprezentaci dostat poprvé. Když za mnou teď přijdou kompetentní lidé a řeknou, že chtějí, abych to zase dělal já, tak to vezmu jako velkou poctu. Pokud dostanu důvěru, budu chtít národu ukázat, že hokej pořád umíme hrát,“ říká Hadamczik a věří, že už při prvním reprezentačním angažmá přesvědčil veřejnost i média, že i bez zkušeností špičkového hráče dokáže mužstvo vést a mít úspěch.

„Já si tehdy tak trochu vyžral, že kluby NHL začaly uvolňování na mistrovství světa podmiňovat zdravotní prohlídkou a taky v lize platilo omezení, kolik hráčů mohu využít. Proti tomu nebyla obrana, ale snad s odstupem času lidi u nás pochopili, že hráči mají právo na omluvu, když jsou unaveni, a že neřeší, kdo zrovna nároďák trénuje. Dneska je před šampionátem omluvenek víc než bylo za mě, je ale nutné to přijmout,“ tvrdí Hadamczik.

Reklama