Hlavní obsah

Nakládal si plní sny: po titulu bude debutovat v reprezentaci

PRAHA

Hokejový obránce Jakub Nakládal z Pardubic, nováček v české reprezentaci, si v posledních dnech plní jeden sen za druhým. Ještě v rozehranné finálové sérii extraligy se dvaadvacetiletý zadák se před týdnem v pondělí dozvěděl o nominaci na LG Hockey Games, po rychlé výhře v boji o titul proti Vítkovicím si od čtvrtka vychutnával premiérově mistrovské oslavy a dnes se hlásil poprvé na tréninku národního týmu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Třinecký Ladislav Kohn (v bílém) v souboji s hokejistou Pardubic Nakládalem

Článek

"Je to pěkný pocit, ale zároveň mám velký respekt. Teď po oslavách nemůžu říct, že bych se cítil skvěle, ale myslím, že se do toho brzy normálně dostanu," řekl Nakládal novinářům.

Nominace jej před týdnem příjemně překvapila. "Nesledoval jsem internet a média, ani to, jestli je nominace. Vnímal jsem jen play-off s Pardubicemi. Volala mi to mamka. Když mi to řekla, tak jsem byl určitě překvapený a potěšilo mě to."

Oslavy mistrovského titulu s Pardubicemi si vychutnával. "Užili jsme si to. Určitě to bylo to nejlepší, co jsem s hokejem zažil. Silných momentů bylo hodně. Třeba když Rado Somík dal vítězný gól a my na sebe naskákali. Člověku dochází, že už je konec, že to dokázal. Famózní byl příjezd na náměstí v Pardubicích, kde nás čekalo strašně moc lidí. Byl to nepopsatelný pocit," vracel se Nakládal k momentům triumfu.

Spánek i během oslav

Při bouřlivých radovánkách se ale prý stihl i vyspat. "Občas jsem si zdřímnul i během slavení, takže tím to naskočilo," smál se Nakládal.

Kdyby mu někdo před pár měsíci řekl, že bude slavit titul a dostane se do reprezentace, považoval by ho za blázna. "Je to super. Člověk přemýšlí v sezoně tak maximálně nad tím, že by bylo vůbec skvělé se dostat do play off a tam udělat nějaký dobrý výsledek. Možná i nad titulem, že by to bylo super, ale pořád je realista. Když se to takovým způsobem podaří a přijde nároďák, tak to je opravdu sen," doplnil zadák, který měl v play-off s 11 kladnými body vůbec nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech.

Přiznal, že na prvním reprezentačním tréninku byl trošku nervózní. "Člověk jde do neznáma, než je zvyklý v klubu, kde má nějakou pozici. Na druhou stranu každý z nás je ale normální člověk, stejný jako ten druhý, takže nemá cenu být nějak uťáplej a mít zbytečný respekt. Pak bych sem nemusel vůbec jezdit," řekl Nakládal.

O dění v reprezentaci se dopředu zajímal. "Hodně jsem vyzvídal, jak to funguje. S Péťou Sýkorou jsme se o tom hodně bavili, i když ten tady není. Volal jsem Péťovi Čáslavovi. Ale stejně si to člověk musí osahat sám," podotkl Nakládal.

Cíl: Švédské hry

Nezabývá se tím, jak dlouho v přípravě na mistrovství světa vydrží. "Nepřemýšlím nad tím, že bych měl něco rychle udělat, abych se zalíbil. Prostě mě pozvali, budu se snažit hrát to co v sezóně."

Narážky o šancích na mistrovství světa prý už ve svém okolí také zaslechl. "Když už, tak jsem mohl přemýšlet nad těmi Švédskými hrami, jestli bych se tam dostal. O mistrovství světa ne. Když to přijde, tak to přijde. Ale nejsem takový snílek, že když jsem dostal první pozvánku do reprezentace, že bych hned měl letět na mistrovství světa," usmíval se Nakládal.

Z rozdílu extraligy a mezinárodního hokeje si bývalý mládežnický reprezentant nedělá hlavu. "Spoustu kluků tak začínala, že dostali šanci z extraligy, pak se dostali jinam. Nemyslím si, že by to mělo být pro mě něco, přes co bych se nepřenesl, že bych měl být v nároďáku a já hraju zatím v uvozovkách jen extraligu," navázal Nakládal.

V nejvyšší soutěži zatím odehrál 113 utkání a připsal si 31 bodů za deset branek a 21 asistencí. Pochvaluje si, že mohl sbírat zkušenosti od spoluhráčů. "Pomohl mi hodně David Havíř, protože ať si o něm říká kdo chce, co chce, tak zkušenosti má obrovské. Když vás dají jako mladého kluka do rozjetého vlaku a chytnete vedle sebe zkušeného borce, tak to hodně pomůže na klidu. Můžete se na něj spolehnout, řekne vám, co a jak hrát, že nemá cenu zbytečně bláznit. A to je hodně důležité pro mladého kluka při vstupu do seniorského hokeje," dodal Nakládal.

Reklama

Související témata: