Hlavní obsah

Hokejisté podlehli Finsku, na triumf v EHT marně čekají už dvanáct let

STOCKHOLM

Čeští hokejisté podlehli ve svém druhém vystoupení na LG Hockey Games ve Stockholmu Finsku 1:4 a čekání na celkový triumf v seriálu Euro Hockey Tour tak protáhli už na dvanáct let. Růžičkovi svěřenci přitom do zápasu vstoupili dobře, už v 6. minutě otevřel svým prvním reprezentačním gólem skóre Voráček. Ještě v polovině zápasu byl stav stále 1:0, pak ale Finové čtyřmi trefami skóre otočili. Švédské hry zakončí Češi v neděli v poledne utkáním s Ruskem.

Foto: Claudio Bresciani, Reuters

Finský útočník Leo Komarov před brankářem Tomášem Vokounem.

Článek

Už s Tomášem Vokounem v brance nastoupili čeští hokejisté ke svému druhému zápasu na stockholmských LG Hockey Games proti Finsku. Růžičkovi svěřenci vstoupili do zápasu aktivně, v šesté minutě navíc dokázali využít hned první přesilovku. Gřegořek poslal puk od modré na branku, kde jej bruslí uklidil do sítě Voráček. Sudí po poradě s kolegou u videa nakonec branku uznali, a tak útočník Columbusu zaznamenal premiérovou trefu v seniorském národním týmu.

Finové se osmělili hned vzápětí, Komarov se natlačil až před Vokouna, ten ovšem s přispěním Rolinka odolal. Na druhé straně našel Koukal Hubáčka, brankář Säteri ale Finy podržel. V 15. minutě se vytáhl i Vokoun, který vytlačil Aaltonenovo zakončení z mezikruží mimo svou klec.

Druhou třetinu začali náporem Finové, Vokoun byl ale bezchybný a uchoval Čechům těsný náskok. I hráči v červeném s přibývajícími minutami přidávali na aktivitě, nebezpečné byly zejména střely Voráčka , Hubáčka a Rolinka, Säteri byl ale rovněž pozorný. Ve 34. minutě chyboval na útočné modré Barinka, kotouče se zmocnil Hartikainen a v samostatném úniku i přes klopýtnutí překonal Vokouna.

Finský útočník Teemu Hartikainen překonává Tomáše Vokouna.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Claudio Bresciani

Finové po vyrovnání ožili, po Barinkově krosčeku navíc hráli Češi čtyřiatřicet vteřin ve třech. Seveřané Čechy na dlouho uzamkli před Vokounem, ti ale kritickou chvíli přečkali. I kvůli tomu, že Vatanenovu dělovku zastavila spojnice tyčí.

<span><span>Ve 46. minutě využil váhavé rozehrávky finských zadáků Klepiš, okamžitě pálil na Säteriho, který vyrazil puk nad branku ramenem. Místo vedoucího gólu naopak Češi inkasovali. Na modré čáře napřáhl Salmela a trefil přesně mezeru mezi Vokounovým tělem a rukou. Za dalších sedm minut už vedli Finové o dvě branky, když, byť z odkrytého úhlu, trefil odkrytou klec Kontiola. A to ještě chvilku předtím zastoupila Vokouna branková konstrukce.</span></span>

<span><span><span>Třetí inkasovaný gól sebral českému celku poslední síly na zvrat, Finové se naopak uklidnili a přidali další trefu. Aaltonen našel zpoza branky Kapanena, který si položil Vokouna k ledu a upravil na konečných 4:1 pro Suomi. Češi tak prohrou ztratili naději na celkový triumf v podniku Euro Hockey Tour, na který marně čekají už dvanáct let.</span></span></span>

Turnaj LG Hockey Games 2010
Česká republika - Finsko 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)on-line
Branky: 6. Voráček (Gřegořek, Rachůnek) - 34. Hartikainen (Mikael Granlund, Lehterä), 48. Salmela (Kuukka, Aaltonen), 53. Kontiola (S. Kapanen, Hytönen), 57. S. Kapanen (Kontiola, Aaltonen). Rozhodčí: Lärking, Sjöberg - Käck, Sabelström (všichni Švéd.). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 3000.
Česká republika: Vokoun - K. Rachůnek, Gřegořek, Němec, Blaťák, Nakládal, Barinka, Krstev, Mojžíš - Voráček, Červenka, Klepiš - Jan Kovář, Marek, Rolinek - Kašpar, Vampola, Novotný - M. Růžička, Koukal, Hubáček. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Finsko: Säteri - Jaakola, Puistola, Vatanen, Niskala, Hietanen, Kukkonen, Kuukka, Salmela - Mikael Granlund, Lehterä, Hartikainen - Aaltonen, Kontiola, S. Kapanen - Hahl, Santala, Pihlström - Louhivaara, Hytönen, Komarov. Trenéři: Jukka Jalonen, Timo Lehkonen a Risto Dufva.

Reklama

Související témata: