Hlavní obsah

Lener se chystá dvakrát do zámoří

PRAHA

Se zvýšenou pozorností hledí kouč české hokejové reprezentace Slavomír Lener k nadcházejícímu ročníku zámořské NHL. Právě z nejslavnější ligové soutěže bude příští rok vybírat posily do kádru pro světový šampionát, který budou od 24. dubna do 9. května hostit Praha a Ostrava.

Foto: PRÁVO

Slavomír Lener

Článek

"Plánuji dvě cesty. Jednu zhruba na dva týdny v lednu a druhou někdy v průběhu března," přiblížil trenér národního mužstva v rozhovoru pro ČTK. Původně chtěl odletět k první inspekci již v listopadu, ale poté svůj záměr přehodnotil. "Bude lepší, když vyrazím, až se soutěž pořádně rozběhne a budou se už rýsovat kluby, které se nevejdou do play off," vysvětlil.

V NHL zhlédne Lener přímo v akci množství českých hokejistů řádově z dvaceti týmů. "Určitě nebudu sám, podobný scénář mají i třeba Švédové či Finové," tuší český kouč. "K dispozici pro světový šampionát budou hráči z dvaadvaceti mužstev z NHL, včetně osmičky, která vypadne v prvním kole," vypočítal. Lener Jágrovi věří

"Věřím, že Jágr se znovu dostane do staré formy, osobností v Rangers bude Ručinský, stejně jako Reichel v Torontu. Už jen podle toho, jak jsem ho viděl na turné týmu ve Švédsku," prohlásil na adresu olympijského vítěze a osvědčeného kapitána reprezentačního týmu. "Zvědav jsem na Hejduka nebo Havláta, kteří by měli prokázat svoji příslušnost k absolutní elitě, a dobré je, že šanci dostanou i mladíci Michálek s Hudlerem," pokračoval. Samostatnou kapitolou jsou podle Lenera čeští brankáři.

"Hašek i přes roční pauzu znovu potvrdí svoji jedinečnost, obrovskou výzvou je angažmá Romana Čechmánka v Los Angeles. Tamní mužstvo má velké ambice, stejně jako Ottawa, jež postupně doplňuje kádr o vhodné typy hráčů pro play off," všiml si kouč. Právě v hlavním kanadském městě chytá další český gólman Martin Prusek. Hlavními favority na zisk slavné trofeje pro Lenera zůstávají Colorado a obhájci titulu z New Jersey. Hrozba výluky ročník nepoznamená

Lenera v souvislosti s výběrem pro šampionát trochu mrzí, že nejzářivější hvězdy hrají právě v mužstvech, která to s největší pravděpodobností dotáhnou daleko i v nadcházejícím ročníku NHL. Hrozba stávky či výluky po vypršení kolektivní smlouvy v září roku 2004 však podle názoru kormidelníka české reprezentace letošní ročník soutěže poznamená.

"Zažil jsem to před devíti lety v Calgary. Už v létě byla tehdy cítit nervozita, protože nebylo jasné, do čeho hráči vstupují," připomněl poslední přerušení soutěže v ročníku 1994/95, kdy se sezona zkrátila z 84 na pouhých 48 zápasů. "Ani dnes trenéři, hráči i majitelé nevědí, v co tento ročník vyústí. A přinejmenším v tom bude určitě jiný, než ten předešlý," předpokládá Lener.

Reklama