Hlavní obsah

Vokoun přiletěl poprvé po MS do Česka a dostal ztracené zlato

PRAHA

Po více než třech týdnech od překvapivého triumfu českých hokejistů na světovém šampionátu v Německu přiletěl do Česka jeden z hlavních strůjců úspěchu brankář Tomáš Vokoun. Z rukou zástupce hokejového svazu Jana Černého obdržel ihned po příletu znovu zlatou medaili, kterou krátce po zisku titulu mistra světa ztratil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Vokoun s pohárem a zlatou medailí z MS

Článek

Vokoun byl rád, že má cennou relikvii opět v ruce. Původní medaili ztratil ještě v Německu. "Někde mi asi spadla, když jsem nedával pozor. Dostal jsem nejspíš nějakou defektní. Podle všeho se ale našla a je tady," řekl Vokoun na tiskové konferenci.

Původně mu zbyla na krku pouze stuha. Medaile se později našla, ale zničená, takže dostal novou. "Já si na tyhle suvenýry moc nepotrpím. Třeba výstroj jsem rozdal na charitu nebo si ji vzali spoluhráči. Rozdal jsem všechno kromě bruslí a věcí, které by nikdo nechtěl," smál se Vokoun. "Ale u té medaile jsem rád, že ji mám zpátky," uvedl brankář Floridy, jenž na začátku července oslaví 34. narozeniny.

Jen on a obránce Michal Rozsíval chyběli při oslavách s fanoušky na Staroměstském náměstí. "Na internetu jsem viděl to přivítání, bylo to nádherné. Jsem strašně rád za to, že v České republice hokejoví fanoušci opravdu jsou," pochvaloval si Vokoun.

Trochu zalitoval, že s týmem do Čech ihned po triumfu nedorazil. "Samozřejmě mě mrzí, že jsem tam nebyl osobně, ale byl jsem dlouho od rodiny a už od začátku MS jsem měl jasno, co bude dál. I letenka už byla připravená, takže tím to bylo všechno dané," prohlásil Vokoun.

Volno po šampionátu strávil především s rodinou. "Byl jsem předtím pět týdnů pryč, navíc sezona v NHL je dlouhá a je tam hodně cestování. Byli jsme na dovolené. Já byl více s dětmi, takže manželka si užila více volna na své věci," popsal Vokoun.

Tomáš Vokoun s rodinoufoto: Právo/Jan Handrejch

Šampionát si prý skvěle užil. "Mluví se o tom jako o zázraku či velkém překvapení, i kvůli porážkám s Nory a Švýcary, ale to je na sportu to krásné, že člověk nikdy dopředu neví, jak to dopadne. Proto se ty zápasy hrají," doplnil Vokoun.

Reprezentaci přebírá staronový kouč Alois Hadamczik, pod nímž Vokoun chytal na olympiádě 2006 v Turíně. Shledají se opět v jednom týmu? "Je to těžká otázka, teprve uvidíme. Záleží na spoustě okolností. Pokud budu zdravý, jestli bude mít trenér o mě zájem a nehrál bych v tu dobu NHL, rád přijedu," ujistil.

Reprezentace si víc váží

Přiznal, že podobně jako útočník Jaromír Jágr svůj postoj k reprezentaci v posledních letech pozměnil. "Svým způsobem si toho vážím víc. Přišel jsem z různých důvodů o několik MS, beru to čistě z osobního hlediska. Užívám si to, můžu si vždy zahrát s klukama, s nimiž jsem hrál nebo proti nim nastupoval. Možná i mladí hráči jednou pochopí, jak je krásný pocit reprezentovat svoji zemi," uvedl Vokoun. "Člověk bohužel stárne a neví, která ta šance reprezentovat bude poslední."

V NHL má před sebou poslední rok kontraktu s Floridou. V sezoně 2010/11 si má vydělat 5,7 milionu dolarů a poté bude nechráněným volným hráčem. "Shodou okolností jsem zrovna včera mluvil s naším novým generálním manažerem (Dale Tallon) a ten projevil zájem, abych alespoň pro začátek určitě zůstal. Řekl mi však také, že kdybychom v průběhu základní části neměli šanci na play off a byl by o mě zájem z jiných klubů, tak by mi dal prostor, abych mohl odejít, protože mi končí smlouva," přiblížil Vokoun.

Panteři mají před sebou zcela jednoznačný cíl. "Florida už nebyla v play off deset let, takže je to postup do play off. Je to těžký úkol, ale určitě splnitelný," míní Vokoun. A příklad si bere z čerstvého vítěze Stanleyova poháru Chicaga. Tým Blackhawks, který ještě nedávno patřil k nejhorším v NHL, navíc postavil právě Tallon. Věří, že podobně se může povést obměnit a posílit tým Floridy.

Nejbližší dny v Česku budou mít pro zkušeného gólmana obvyklou náplň v této roční době. "Vidět se s rodinou, vidět rodiče, děti zase uvidí babičky a dědečky... Já zase kamarády, určitě je důvod alespoň k menší oslavě. Ale také tam bude trocha trénování," nastínil Vokoun.

Pozorně sleduje také fotbalový šampionát v Jihoafrické republice. "Když tam nejsou naši, fandím Španělsku, takže zatím nic moc. Ale ještě je brzy to hodnotit," připomněl překvapivou porážku Španělů 0:1 se Švýcary.

Vůbec by se prý nedivil, kdyby se i v NHL objevily trubky vuvuzely. "V Americe mají rádi nové trendy. Vždy s něčím na chvilku přijdou, ale asi by to bylo dost zvláštní v malých prostorech. Nevím, jak by se na to liga tvářila. My však nemáme až tak skvělou kulisu, někdy je slyšet bouchat puk o mantinel, takže nám by to třeba pomohlo," přemítal Vokoun. Nedokázal ale říct, jak by se s hlukem připomínajícím rozzuřený roj sršňů vyrovnal. "Nezažil jsem to osobně, ale mně jinak hluk nedělá problém. Nesleduji dění kolem, ani kostku nad ledem, soustředím se jen na hru," řekl Vokoun.

Reklama