Hlavní obsah

Hadamczik po inspekci v KHL: Jágr mi řekl, že chce za nároďák hrát dál

Třináct českých hokejistů v akci včetně Jaromíra Jágra a Dominika Haška měl možnost vidět reprezentační kouč Alois Hadamczik během své bleskové inspekce v Kontinentální lize. „Potvrdilo se, že KHL má vyšší úroveň než naše extraliga, zejména herní dovedností a technikou bruslení. Odhadem devadesát procent národního týmu bude z KHL,“ prozradil trenér českého týmu po návratu z východu.

Článek

Co vám odhalila krátká inspekční cesta do KHL?

Navštívil jsem jen tři utkání, ale v nich nastoupilo třináct českých hokejistů. Společně s asistentem Palečkem jsme cestu sestavili tak, abychom mohli mít základnu v Moskvě, a přitom viděli co nejvíc našich kluků a mohli si s nimi promluvit.

Jaký jste si přivezl z jejich hry dojem?

Těžko něco usuzovat z jediného vystoupení, ale z té třináctky nebyl nikdo, jehož výkon by pro mě byl zklamáním. Potvrdilo se, že KHL má vyšší úroveň než naše extraliga, zejména herní dovedností a technikou bruslení. Česko tam má teď nejlepší hráče přicházející v úvahu pro Euro Hockey Tour.

Takže všech třináct, které jste viděl, berete do reprezentace?

Takhle to říct nemůžu, ale odhadem devadesát procent národního týmu bude z KHL. I proto bylo důležité zajet se tam podívat. Chtěl jsem především mluvit s Jardou Jágrem a z očí do očí se ho zeptat, jak to vidí s reprezentací.

Co jste od něj slyšel?

Že chce za národní tým hrát dál, což je jistě pozitivní zpráva. V Omsku je hodně vytěžovaný, ke konci zápasu na Dynamu střídal ve dvou útocích. Domluvili jsme se, že koncem října před nominací na Karjalu mu zavolám a řekneme si, jak a co bude. Sám přišel s tím, že by rád absolvoval jednu akci evropské tour v sezóně.

KOHO HADAMCZIK VIDĚL V AKCI
DYNAMO MOSKVA–OMSK 3:1 F. Novák Jágr, Červenka, Škoula MYTIŠČI–SPARTAK MOSKVA 1:0 PO NÁJ. Bulis, Irgl Hašek CSKA MOSKVA–PETROHRAD 3:4 PO NÁJ. Čáslava, Pilař, Marek, Netík Štěpánek, Čajánek

Jak vypadali na ledě Jágrovi čeští spoluhráči?

Červenka dal jediný gól hostů a byl v útoku hodně znát. Potěšil mě i postoj obránce Škouly, který za národní tým nehrál čtyři roky od mistrovství světa v Rize. Mně ale řekl jasně, že je připraven reprezentovat.

V Mytišči jste viděl možná nejpovedenější zápas Dominika Haška v sezóně, co jste na jeho výkon říkal?

Spartakovci tam prohráli na nájezdy, které rozhodl Irgl. Nebýt ale velmi dobrého výkonu Haška, tak neměli ani ten bod.

Nabídl jste mu místo v reprezentační brance?

Jen jsme se pozdravili, o národním týmu nebyla řeč. Cítil jsem, že v mužstvu, které prohrálo sedm utkání z devíti, panuje dost napětí. Hašan vypadal, že potřebuje hlavně klid, neměl ani moc dobrou náladu.

Za Petrohrad jste viděl chytat Štěpánka, o něj stojíte?

Seděli jsme spolu asi hodinu, má hodně těžkou pozici. Nabokov byl ale nemocný, takže Kuba dostal příležitost. Rozhodně nezklamal a přispěl k vítězství. Při nájezdech na něj sice vyzrál Honza Marek, ale další dva chytil a ani žádný gól v zápase nešel na jeho konto. Štěpánka bych na Karjalu vzít chtěl.

Jeho spoluhráč Čajánek už loni oznámil konec v národním týmu. Nezměnil názor?

S ním jsem o reprezentaci vůbec nemluvil. Jiné to ale může být u většiny hráčů z české kolonie v CSKA, Netík dal v utkání dokonce gól.

Jak se vůbec tvářily ruské kluby na vaši návštěvu?

Všichni byli velmi vstřícní. V Mytišči nás dokonce vzali do skyboxu, na CSKA jsme seděli ve čtvrté řadě hned za střídačkou a na Dynamu nás osobně přišel pozdravit i manažer klubu. Perfektní zázemí nám poskytl také Český dům v Moskvě, od nějž jsme měli k dispozici auto.

Reklama