Hlavní obsah

V nominaci na Karjalu je 14 mistrů světa, chybí Jágr a Rolinek

PRAHA

Před 163 dny český hokej prožíval euforii, v Německu slavil titul mistrů světa. Nikdo nebyl lepší, trenér Vladimír Růžička odešel na vrcholu. Nyní je tu nová sezóna a přichází staronový šéf národního týmu. K reprezentaci se vrátil Alois Hadamczik, který má před sebou první akci. Od 11. listopadu začíná Karjala, první podnik Euro Hockey Tour. Na něj byl nominován jediný nováček Kamil Kreps, a také čtrnáct mistrů světa z Německa.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

Trenér Hadamczik na úvodní turnaj sezóny sestavil tým ze dvou gólmanů, osmi obránců a třinácti útočníků. Mezi nimi nejsou některé opory, které se s koučem domluvily, že se akce neúčastní. A to z důvodu zdravotních, případně rodinných. Jde o Jágra, Nováka, Blaťáka, Vampolu, Bulise a Rolinka.

Karjala Cup 11. - 14. listopadu 2010
11. listopadu: Česko - Švédsko (České Budějovice, od 18:10 hodin)
13. listopadu: Finsko - Česko (Helsinky)
14. listopadu: Česko - Rusko (Helsinky)

„Jsme domluveni, že Jágr by měl přijet v dubnu, kdy máme turnaj doma. Nyní se nezúčastní, musel cestovat do republiky pro vyznamenání, navíc má zdravotní problémy s klíční kostí,“ vysvětlil absenci kladenského odchovance Hadamczik, který před nominací viděl každý týden až tři zápasy v extralize. Podnikl také inspekční cestu do Ruska a Finska. A právě odtud je jediný nováček Kreps.

Věřím, že bude v Budějovicích vyprodáno, přeje si prezident Král 

„Znám ho, navíc on hrál v zámoří, ve Finsku předvádí dobré výkony, je to jeden z hráčů, který když dostane prostor, tak do týmu patří,“ zdůvodnil volbu trenér.

Karjaly se neúčastní ani poslední kapitán, kterým byl Tomáš Rolinek. Podle Hadamczika by měl „C“ na dresu mít Karel Rachůnek z Jaroslavle.

První zápas český výběr sehraje 11. listopadu v Českých Budějovicích proti Švédsku. „Zisk mistrovského titulu byla pro nás obrovská radost, budeme se snažit udržet na medailových pozicích. Věřím, že bude v Budějovicích vyprodáno,“ řekl prezident Českého hokejového svazu Tomáš Král. Druhý a třetí zápas úřadující mistři světa sehrají ve Finsku proti domácímu mužstvu a Rusku.

Hadamczik opět přebírá tým po zisku světového titulu. Nejdříve Rakousko 2005, nyní Německo 2010. „Je to těžká situace, člověk se s tím musí vyrovnat, je to výzva. Chci vyhrát každé utkání,“ dodal staronový trenér.

Nominace českých hokejistů na turnaj Karjala:
brankáři: Marek Schwarz (BK Mladá Boleslav), Jakub Štěpánek (SKA Petrohrad/KHL),
obránci: Michal Barinka (Vítkovice Steel), Lukáš Krajíček (Oceláři Třinec), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Tomáš Mojžíš (Dinamo Minsk/KHL), Ondřej Němec (Severstal Čerepovec/KHL), Karel Rachůnek (Lokomotiv Jaroslavl/KHL), Vladimír Sičák (Kärpät Oulu/Fin.), Martin Škoula (Avangard Omsk/KHL),
útočníci: Petr Hubáček, Marek Kvapil (oba Kometa Brno), Lukáš Kašpar, Jiří Novotný (oba Barys Astana/KHL), Ivan Rachůnek (PSG Zlín), Martin Růžička (Oceláři Třinec), Milan Gulaš (Mountfield České Budějovice), Roman Červenka (Avangard Omsk/KHL), Zbyněk Irgl (Atlant Mytišči/KHL), Jakub Klepiš (Salavat Julajev Ufa/KHL), Kamil Kreps (Kärpät Oulu/Fin.), Jan Marek (CSKA Moskva/KHL), Josef Vašíček (Lokomotiv Jaroslavl/KHL).

Reklama