Hlavní obsah

Snajpr Kašpar je punker, který je v Kontinentální lize nejlepším střelcem

Snajpr, který miluje punkrock. Po ruce má vždy kytaru, rád si zadrnká. Když vezme do ruky hokejku, tak drnká na nervy brankářům. To je Lukáš Kašpar. Před rokem nevyčníval, ale z Německa si přivezl titul mistra světa, nyní je nejlepším střelcem v Kontinentální lize, k tomu je druhý v kanadském bodování. Taková je vizitka forvarda kazašské Astany.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Lukáš Kašpar

Článek

Jste nejlepší střelec KHL, máte ve smlouvě nějaké bonusy za góly, to by se vám vyplatilo, ne? Nemám, tak daleko jsem nemyslel, ani nevím, zda to bylo možné.

Před odchodem do Ruska jste hrál ve Finsku, co přinesla tato změna? Hraje se tam jiný hokej, ve Finsku to je rychlejší. V Rusku jsou hráči více na puku, jde se více do sebe.

Ale vám to evidentně sedí... Bylo super, že jsme přišli s Jirkou Novotným spolu. Od začátku drží trenér cizince pohromadě, jsme jedna lajna (Kašpar, Novotný, Bochenski). Trenér je parádní, nechává nás hrát, máme prostor. Očekává od nás góly, my je zatím dáváme. Doufám, že to vydrží.

 Lukáš Kašpar se raduje s Novotným z gólu proti Kanaděfoto: ČTK/Radek Petrášek

V poslední zápase jste vstřelil dva góly, předtím jste si připsal dva hattricky. Budete takto pokračovat i v reprezentaci? Vůbec nevím, budu rád, když dobře zahraji, tak jak bych chtěl, góly budou jedině plus.

V gólech i v bodování se přetahujete s Romanem Červenkou o pozici nejlepšího Čecha v KHL, jak to vidíte? Já si nemyslím, že se honíme. On chce pomoci svému týmu (Avangard Omsk), já také svému. Padá nám to tam, to je jedině dobře pro český hokej a nároďák.

Jak berou Čechy v ruské lize? Vy jste s Červenkou v první trojce bodování, obránce Karel Rachůnek je zase nejproduktivnějším bekem. To je dobrá vizitka, že? Já nevím, když se daří, tak to vidí, když to takto bude pokračovat, tak to bude dobrý do budoucna pro český hokej, budeme mít lepší jméno.

A co reakce fanoušků?

Po zápase na nás vždycky čeká chumel lidí. Tahají nás za rukáv. Třeba se podepisujete nějakému dítěti a starý Kazach vás tahá za triko, že chce také podpis.

  Lukáš Kašparfoto: Právo/Petr Horník Žijete v Astaně, městě, kteté má 350 tisíc obyvatel. Jaký je život v Kazachstánu? Super. Nemůžu si to vynachválit. Už první den, když jsem přiletěl v noci, tak jsem byl příjemně překvapený. Nová část svítila, koukal jsem kolem sebe. Když se podívám z okna, tak mám město na dlani. Měl jsem trochu strach... hokejově, lidi, ale musím zaťukat. Všechno super (ťuká na zuby). Dá se jít normálně do ulic, na procházku. Nejsme zafixování doma, bydlení máme suprové.

A co ruština? Vůbec, neučím se, snažím se něco pochytit. Většinu času trávím s Jirkou Novotným a s Kanaďany, takže mluvíme česky a anglicky.

Ví se o vás, že máte rád živější hudební styl, už jste zavítal na kazašský koncert? Ne, ani nevím, jestli je ta hudba, kterou já poslouchám, povolená. To co pouštějí z rádia...nemám slov. Jednou jsem jim pustil to svoje, kluci nechápali.

Kytaru máte sebou? Když mám náladu, tak si brnknu. Když něco poslouchám a líbí se mi to, tak si to zabrnkám, ale není k tomu asi taková vůle. Třeba punk, ale do ničeho složitého se nepouštím (smích).

Reklama

Související témata: