Hlavní obsah

Hadamczik je zase šéf, sází na výstavní tváře KHL

Už počítá jen hodiny, otáčky jeho nervového ústrojí se zrychlují, tep má stoupající trend. S nadsázkou se dá říci, že roky čekání skončily. Alois Hadamczik opět vedl trénink hokejové reprezentace. Stalo se tak včera v podvečer, po dvou a půl letech navlékl bundu národního týmu, jen modrou vyměnil za červenou. Navíc se po téměř sedmi měsících opět postaví na střídačku. „Bylo to dlouhé,“ usmál se na prvním srazu.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Trenér českých hokejistů Alois Hadamczik

Článek

Hadamczik loni bojoval s Vítkovicemi o extraligový titul, ale na Pardubice nestačil - 22. dubna prohrál 2:3 po prodloužení, odešel jako druhý. Na střídačku se postaví zase 12. listopadu, opět vystoupá na šéfovskou lavičku. Národní mužstvo sehraje úvodní klání Karjala Cupu v Českých Budějovicích proti Švédku.

„První utkání budeme hrát ve čtyřech kompletních řadách. Samotní hráči budou nasazování podle výkonnosti. Určitě ti, kteří dávají góly, budou více využíváni do přesilových her, ale to ukáže samotné utkání,“ říkal osmapadesátiletý kouč před zahajovacím tréninkem.

V pondělí staronový trenér národního týmu vykročil na cestu, kterou už jednou šel. V roce 2005 přebral tým po Vladimíru Růžičkovi - ten slavil titul mistra světa. V roce 2010 se situace zopakovala - opět klika po Růžičkovi a stejný kov. Každý ví, že lepší být nemůže, ale kdo by nechtěl vyrovnat předchozí výsledek, tedy být nejlepší na světě. „Mám velkou chuť a více zkušeností,“ přiznal Hadamczik.

Alois Hadamczik na tréninku reprezentacefoto: ČTK/Stanislav Peška

V týmu, který čeká Karjala, má mistry světa, hráče, kteří vévodí Kontinentální lize. „Dokazují, že do národního týmu patří.“

Kašpar, Červenka, Rachůnek, Vašíček, Novotný. To jsou výstavní české tváře v soutěži, která dokáže štědře ocenit úspěšné. „Průměrné hráče by KHL od nás nebrala, druhá věc je, že se prosazují a ukazují, že patří do národního týmu. Máme tam i hráče, kteří nemají aktuální formu, jak by člověk čekal, ti se do reprezentace nedostali,“ pověděl také Hadamczik, který se pokusí dojít s týmem na vrchol finského turnaje, ten český výběr nikdy nevyhrál. Nejlépe byl naposledy druhý v sezóně 2008/09. Ostrý start cesty za vrcholem je na programu ve čtvrtek večer.

Reklama