Hlavní obsah

Reprezentační nováček Kreps zatím depresemi ve Finsku netrpí

PRAHA

Z prosluněné Floridy přešel do chladného Finska, odtud se přesunul do reprezentace. Změny, kterých se dočkal hokejista Kamil Kreps za pět uplynulých měsíců. Příští čtvrtek mu bude šestadvacet, předtím oblékne reprezentační dres. Slušný dárek. „Byl jsem trochu překvapený, ale jsem hrozně rád, že jsem dostal pozvánku,“ usmál se hráč Kärpätu Oulu, který mohl startovat na minulém mistrovství světa, ale zdravotní problémy mu vystavily stopku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kamil Kreps přichází na sraz hokejové reprezentace

Článek

Máte své představy o reprezentaci? Jsem tu poprvé, jsem nedočkavý a zdravě nervózní. Budu se snažit pomoci vyhrát týmu tři zápasy.

Znáte spoluhráče? Většinu z mládežnické reprezentace, s některými jsem hrál i na farmě. Zbytek není problém, je to otázka pár minut se seznámit.

Hrajete ve Finsku, vzpomínáte na Floridu, kde jste předchozí sezóny hrál? Nedomluvil jsem se tam na smlouvě, proto jsem se rozhodl pro Evropu, trochu si spravit chuť. Zatím to je dobré rozhodnutí. NHL je stále NHL, nejlepší liga na světě, doufám, že se tam ještě vrátím.

Když odmyslíme hokej, tak jde asi o velký skok. Hlavně v počasí, že? Už nás varovali, že za dva týdny bude hodně pod nulou. Tma je velká změna, na Floridě bylo stále sluníčko. V Oulu je tři hodiny světlo, jinak tma a šero, je na co si zvykat, ale většinu času trávím na zimáku, takže to není takový problém. Zatím to není depresivní. (smích)

Kamil Kreps při rozhovoru v Tesla areněfoto: Právo/Petr Hloušek

Zpátky k vaší práci. Sedí vám finská liga? Je to něco mezi americkým a evropským stylem. Hraje se docela tvrdě, rychle, to mi hodně vyhovuje, zatím jsem moc spokojený. Fanoušci jsou super, znají české pokřiky, nosí české vlajky, je to moc příjemný.

Takže se vám nestýská po Americe? Na Floridě bylo dost Čechů, dokonce i šest. Určitě mi to trochu chybí, ale teď v Oulu je Petr Tenkrát, Vladimír Sičák a Pavel Rosa, je to jednodušší.

Hodně let jste strávil za oceánem, pociťujete změnu? Určitě. Jde o jiný životní styl, poslední tři roky jsem byl na Floridě, ale všude hraji hokej a dělám, co mám rád. S okolnostmi se vyrovnám.

Stejně jako se změnou šatníku? Musel jsem ho vyměnit skoro celý. Vzal jsem si sebou jen pár věcí, potom jsem šel nakupovat ve Finsku. Měl jsem jen dva svetry. Jinak trička a kraťasy, musel jsem nakoupit zimní bundy.

Reklama

Související témata: