Hlavní obsah

Proti Finům bude chytat Schwarz. Hadamczik udělá i další změny

HELSINKI

S brankářem Markem Schwarzem, který nahradí Jakuba Štěpánka, nastoupí čeští hokejisté do sobotního druhého zápasu na turnaji Karjala v Helsinkách proti domácímu Finsku. Oba sokové se budou snažit o první body do tabulky, protože své čtvrteční duely těsně prohráli. Zápas začne v 15:30 SEČ a přímým přenosem jej vysílá program ČT4 Sport.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankáře Jakuba Štěpáneka znahradí proti Finům Marek Schwarz

Článek

Výběr Suomi otevřel turnaj v Hartwall Areně porážkou s Ruskem 0:1. Gól dal v 58. minutě Alexandr Svitov, který tak pokazil Finům slavnostní večer v helsinské hale. Před úvodním vhazováním byl totiž oceněn rekordman Raimo Helminen, jenž odehrál v reprezentaci 331 zápasů, a jeho číslo 14 bylo vyvěšeno ke stropu haly. Češi také doma neudrželi v závěrečné třetině proti Švédsku vedení 3:1 a v Českých Budějovicích prohráli 3:4.

"Samozřejmě by se nám lépe hrálo, kdybychom měli na kontě už jednu výhru," litoval trenér Alois Hadamczik promarněného duelu na jihu Čech. V sestavě udělá změnu nejen v brance, ale i na dalších postech. Do hry nasadí opět jen sedm beků, ale Petra Gřegořka, který chyboval při rozhodujícím gólu Švédů, nahradí nováček Martin Lojek z Třince.

Klimek nahradí Gulaše

Debutoval bude i vítkovický útočník Lukáš Klimek, jenž nastoupí místo Milana Gulaše. Ve čtvrté formaci bude hrát s Janem Markem a Ivanem Rachůnkem, místo Marka se přesune do prvního útoku k Jakubu Klepišovi a Romanu Červenkovi Kamil Kreps. "Mužstvo se dává dohromady, hráče sledujeme a každý bojuje i o další nominaci. Chceme dát šanci dalším," vysvětlil Hadamczik.

Zatímco ve čtvrtek hrál český tým v domácím prostředí a při příznivém vývoji se mohl spolehnout na výraznou podporu fanoušků v Budvar aréně, v sobotu budou hnát diváci v hledišti soupeře. "Ale bude to s Finy podobný zápas jako se Švédy. Hodně bruslí, jsou aktivní a půjdou po nás. My musíme odpovědět rychlými protiútoky," řekl kapitán Červenka.

Pro Finy bude zápas první možností odvety za vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství světa v Německu, kdy Češi na cestě za zlatem zdolali výběr Jukky Jalonena 2:1 po samostatných nájezdech. Finové si naopak předtím přes český výběr proklestili cestu do semifinále na únorových olympijských hrách ve Vancouveru.

Hadamczik čeká od Finů aktivní hokej. "Hodně bruslí, samozřejmě jsou v domácím prostředí, takže je požene plná hala. My jsme se Švédskem sehráli výkonnostně dobré utkání se špatným koncem. Musíme se vyvarovat takových chvilkových chyb," upozornil reprezentační kouč. "Musíme lépe bránit střední pásmo, neudělat zbytečné fauly a proměňovat šance, které se nám nabídnou i za takového stavu, jako je 3:1. Každá neproměněná možnost pak chybí," dodal Hadamczik.

Český tým se ve čtvrtek večer po zápase v Českých Budějovicích přesunul do Prahy a dnes dopoledne odletěl do Helsinek. Při hodinovém zpoždění odletu spěchal na trénink, který měl začít v Hartwall Areně původně v 15:30.

Pravděpodobná sestava ČR:
Schwarz - Mojžíš, Škoula, F. Novák, Krajíček, Němec, Čáslava, Lojek - Klepiš, Kreps, Červenka - Kašpar, Novotný, Hubáček - Kvapil, Vašíček, M. Růžička - Klimek, Marek, I. Rachůnek.

Reklama