Hlavní obsah

Rusko prohrálo se Švédy a popáté za sebou Karjalu neovládne

Ruští hokejisté popáté za sebou turnaj Karjala nevyhrají. Ve druhém utkání v Helsinkách dnes podlehli Švédsku 2:3 a už nemohou zatím stoprocentně úspěšný výběr Tří korunek předstihnout. Týmu kouče Pära Martse může sebrat první triumf na finském podniku od roku 1997 jen domácí reprezentace, která je před duelem s Českem zatím bez bodu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hokejisté Švédska porazili po České republice i Rusy.

Článek

Švédové navázali čtvrteční výhru 4:3 nad Českem v Českých Budějovicích díky trefě Björna Melina v 29. minutě, kdy po 43 sekundách odpověděl na ruské vyrovnání. Rusové, kteří budou hrát v neděli od 11:00 s Českou republikou, mají v tabulce tři body za úvodní výhru nad Finy 1:0.

Seveřané hráli hned po 65 vteřinách přesilovku po Nikulinově faulu a Nilsson přesnou střelou z pravého kruhu překonal gólman Michaila Birjukova. Výběr kouče Martse byl nadále aktivnější, ale sborná z první vážnější akce v osmé minutě vyrovnala, když z mezikruží prostřelil Liva obránce Kuljaš.

Bykov střídal gólmana

Hra se vyrovnala, Švédové se pak ubránili ve dvou oslabeních a 14 sekund před koncem úvodní části sami v přesilovce udeřili, když Nordgren využil dokonalé clony Warga. Zatímco v úvodním dějství byl výběr Tří korunek v početních výhodách stoprocentně úspěšný, při Čurilovově trestu propadl a v 27. minutě se radoval po úniku v oslabení z vyrovnání Popov.

Jenže za 43 sekund po zmatku před ruským brankovištěm opět vedli Švédové. Rozhozeného Michaila Birjukova ještě nepřekonal zpoza branky Persson, ale Melin už snadno skóroval. Kouč Bykov poslal do branky Košečkina, který sice stejně jako v úvodním utkání proti Finsku neinkasoval, jeho tým se však také už nedokázal prosadil.

Karjala Cup, úvodní turnaj hokejové Euro Hockey Tour v Helsinkách:
Švédsko - Rusko 3:2 (2:1, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Nilsson (Magnus Johansson, Persson), 20. Nordgren (Erixon), 29. Melin (Persson, Magnus Johansson) - 8. Kuljaš (Saprykin, Gorovikov), 28. Popov. Rozhodčí: Leppäalho, Partanen - Puolakka, Vikman (všichni Fin.). Vyloučení: 6:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 6374.
Švédsko: Liv - Petrasek, Fernholm, Magnus Johansson, Ekholm, Rundblad, Erixon, Fälth - Melin, Persson, Nilsson - Jämtin, Sjögren, Thörnberg - Nordgren, Warg, Lindström - Olausson, Krüger, Silfverberg - Arlbrandt. Trenér: Pär Marts.
Rusko: M. Birjukov (29. Košečkin) - I. Nikulin, Bělov, Kornějev, Grebeškov, Kuljaš, Jemelin, Guskov, J. Birjukov - Morozov, Svitov, Mozjakin - Afinogenov, Gorovikov, Saprykin - Pěrežogin, Kurjanov, Popov - Platonov, Kajgorodov, Kňazev. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Reklama

Související témata: