Hlavní obsah

Ježíšek chodil už 13. prosince, přesvědčoval Rolinek učitelku ve školce

Listopadový Karjala Cup musel kvůli osobním důvodům vynechat, pro moskevský Channel One Cup už ale Tomáš Rolinek v národním týmu nechybí. Po půl roce se tak znovu potká s některými spoluhráči ze zlatého šampionátu v Německu. „Vzpomněl jsem si na to, opravdu je to dlouhá doba. Jsem rád, že jsem zase zpátky,“ vyprávěl na úterním srazu Rolinek, který kvůli našlapaného programu KHL se svou rodinou už oslavil Vánoce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Rolinek (vlevo) a trenér Alois Hadamczik na tréninku hokejové reprezentace

Článek

Před květnovým šampionátem jste se pustil do některých hráčů, kteří se z turnaje omluvili. Když jste to samé udělal před Karjalou vy, pár z nich vám vaše slova připomenula. Zaregistroval jste to?

Vím, že jsem tím naštval spoustu hráčů. Pak jsem to ale vysvětloval, nemyslel jsem starší hráče, jako je třeba Vrbata. Jim se to samozřejmě nelíbí, ale za svými slovy si i nadále stojím. Už bych to ale nechtěl dál rozebírat a s někým se hádat přes média. Když bude prostor, rád si to vysvětlím osobně.

Co jste vlastně říkal na nepovedené vystoupení na Karjale? Nenapadlo vás na chvíli, že kdybyste v mužstvu byl, dopadla by reprezentace třeba lépe?

To rozhodně ne, já jsem mužstvu určitě nechyběl. Tam hlavně chyběl strůjce vítězství v Německu Tomáš Vokoun a Jarda Jágr. Jeden hráč nemůže v hokeji udělat tým. Hlavně bych byl rád, kdyby se nám tento turnaj povedl lépe než ten ve Finsku.

Co je k tomu potřeba zlepšit?

Kluci musí vědět, jaký systém trenér chce hrát a hlavně jej dodržovat. Aby to neslo ovoce při zápasech.

Zleva Rolinek, Klepiš, a Štěpánek na tréninku hokejové reprezentacefoto: Právo/Jan Handrejch

Potěšilo vás, že i kouč Hadamczik s vámi počítá jako s kapitánem?

Samozřejmě potěší, že v tom budu pokračovat i pod novým trenérem. O tom, že budu kapitánem u národního týmu, se mi nikdy nesnilo. O to větší cítím zodpovědnost dokázat, že to céčko nosím právem.

Váš Magnitogorsk je v KHL s nepatrnou ztrátou druhý, takže i vy osobně jste si přivezl velkou pohodu, ne?

Ano. Po dvou letech, co tam jsem, cítím, že letos by to mohlo vyjít. Máme mnohem lepšího trenéra (Fin Kari Heikkila – pozn. aut.) , který hře dává systém a všichni víme, co máme hrát. Mám z toho hodně dobrý pocit. Doufám, že takhle v pohodě vydržíme až do finále.

KHL nezná vánoční přestávku, jak to s rodinou vyřešite?

Zrovna včera (v pondělí) jsme měli Štědrý den se vším všudy. S koledami, pohádkami, kaprem, bramborovým salátem i cukrovím. Jinak to s naší profesí dělat nejde, volno máme jen dva dny kolem Nového roku. Třeba právě 24. prosince máme zápas, takže nepřicházelo v úvahu, abychom měli volno na Štědrý den. Tu pravou vánoční atmosféru, jaká je v ten den, však stejně nenavodíte. Ale i přesto jsme si to dostatečně užili.

Takže děti už dostaly od Ježíška dárky?

Samozřejmě. Už jsou na to zvyklé, takhle to praktikujeme už třetím rokem. Když jsem ale teď vedl tříletého syna do školky, musel jsem paní učitelce vysvětlovat, že když bude malý vykládat, že Ježíšek už chodil, aby mu to věřili a nemysleli si o něm, že je blázen…

Reklama