Hlavní obsah

V Ufě jsem si Rusy dobírat nemohl, vzpomínal hokejista Blaťák

MOSKVA

Hokejový obránce Miroslav Blaťák mohl mít po letošním světovém šampionátu, na kterém čeští hráči získali nečekaně zlaté medaile, ještě o něco větší radost než jeho spoluhráči. Těšila ho skutečnost, že se ve finále podílel na porážce ruského výběru, který vedl jeho klubový trenér Vjačeslav Bykov. V sobotu bude mít možnost si podobné pocity zopakovat na turnaji Channel One Cup.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Blaťák

Článek

"Určitě to tehdy vnímali, ale nějak se to nerozebíralo, spíš padly nějaké vtípky. Ale já jsem si z nich jen těžko mohl dělat legraci, když jsem na jejich půdě. Tam sranda nemůže být," usmál se Blaťák v rozhovoru s ČTK a serverem hokej.cz v průběhu moskevského turnaje.

Opora Ufy se do národního týmu vrátila poprvé od zlatého mistrovství, předchozí turnaj musela vynechat pro zranění. "Měl jsem otřes mozku, dostal jsem při jednom souboji u mantinelu od protihráče z boku do hlavy, pamatuji si pak už jen nějaké úryvky," uvedl odchovanec zlínského hokeje.

Je rád, že není v Ufě jediným Čechem

Ambicióznímu klubu se příliš nevydařil vstup do sezóny, teď už ale opět vyhrává a v KHL mu patří čtvrté místo ve Východní konferenci. "Měli jsme špatnou disciplínu a byli často vylučovaní. Nešlo nám ani oslabení a dostávali jsme hodně gólů. Celému mančaftu to nějak nevycházelo, trápili jsme se. Ale už se do toho dostáváme," řekl Blaťák.

Osmadvacetiletý hráč působí v Ufě již čtvrtou sezónu, na rozdíl od minulého ročníku už ale není v týmu jediným Čechem. Salavat Julajev angažoval i Jakuba Klepiše. "Určitě je to lepší. Když jedeme na výjezd, můžeme společně zajít třeba na večeři. Máme tu i Slováka Tomáše Starostu, který k nám dobře zapadl. Je fajn, že nás je tu víc," pochvaloval si.

Rusové chtějí odplatu za finále MS

Hokejovou reprezentaci v sobotu čeká v Moskvě zápas s Ruskem, se kterým na předchozí akci prohrála 1:3. Blaťák bere souboje se sbornou jako běžné. "Beru každý zápas stejně. Nezáleží, zda jde o Rusko, Finsko nebo Švédsko. Všechny týmy mají mnoho výborných hráčů, žádný ze zápasů v národním týmu není jednoduchý," vysvětlil.

Souhlasil však s tím, že by duel mohl být hodně vyhecovaný. "Chtějí nám to vrátit (za mistrovství světa) a stejně to budou brát určitě i fanoušci. Půjdou do toho na maximum a s jasným cílem nás porazit," řekl Blaťák, který patří v reprezentaci mezi klíčové beky. Proti Finsku odehrál více než 29 minut. "I v Rusku hrajeme na šest beků, ale to jsem na ledě zhruba jednadvacet minut, proti Finům jsem to cítil hodně," dodal Blaťák.

Reklama

Související témata: