Hlavní obsah

Lener: Máme kvalitní trenéry, ale leckde se pracuje jako před dvaceti lety

Loni boj o udržení v elitě, letos obdobné trápení. Život české hokejové dvacítky je chmurný, neveselý a alarmující. Těsná výhra nad Norskem v základní skupině, poté nálože od Kanady, Švédska a Ruska. Tři facky a 21 inkasovaných gólů. Poté výhra 3:2 nad Německem v poslední minutě v souboru o udržení. Stačilo otřít pot z čela, český hokej zůstal v top skupině.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generální manažer a šéftrenér reprezentace Slavomír Lener (vlevo) a trenér českých hokejistů do dvaceti let Miroslav Přerost.

Článek

"My se potřebujeme trochu probudit, abychom si nemysleli, že jsme pořád nejlepší, potřebujeme být mezi špičkou a elitou, pak můžeme pokračovat dále,“ řekl pro hokej.cz Slavomír Lener, šéftrenér Českého svazu ledního hokeje.

Tento pětačtyřicetiletý kouč chce pozvednout a nasměrovat český hokej do klidnějších vod, přivézt nové poznatky ze světa, naučit jinému myšlení. A to v rozsahu všech reprezentací i klubů.

„Musíme se probudit a začít s kvalitou, intenzitou, gymnázii, dopoledními tréninky. Ve Švédsku si vybrali složitější cestu, kde jsou dnes,“ předkládá Lener jako vzor severskou zemi, kde několik let působil. „Zní to jako pohádka, ale byl jsem tam čtyři roky, jsem tím načichlý, vím, jak to tam funguje. Nikdo nic nešidí, nehledá si zkratky.“

Český hokejista Ondřej Palát střílí na německého gólmana Philippa Grubauera v utkání o udržení v elitní skupině MS dvacetiletých.foto: Reuters/Doug Benz

Dlouho se na toto téma v Česku hovoří - změna: zařadit novinky, pracovat lépe a efektivněji. „Viděl jsem u nás spoustu kvalitních tréninků, máme kvalitní trenéry, ale leckde se pracuje jako před dvaceti lety. To je jako se starým počítačem. Ten vyrobený před dvaceti lety nenastartujete, my musíme jít se světem. Chce to intenzitu a kvalitu,“ burcuje muž, který působil u národního týmu, trénoval ve Švédsku, Německu a v NHL byl sedm let asistentem.

A když nepřijde změna? „Pokud se neprobudíme, tak budeme mít dlouhodobě problémy. Můj cíl je probudit trenéry a vytvořit kvalitní soutěže, zapracovat mladé hráče do první ligy a extraligy. NHL je dnes mladá a dravá. To jsou u nás naprosto nerealizovatelné věci. U nás je určitá posloupnost, staří ovládají spoustu věcí, mladí musí dostat prostor,“ uzavírá Lener.

Desatero, které má pomoci českému hokeji
1. Trénink dynamiky a výbušnosti
2. Tlak do brány
3. Individuální trénink techniky - excelentnost, detaily
4. Přechod z obrany do útoku - rychlost, včasnost, aktivní zapojení obránce
5. Přechod z útoku do obrany - okamžité aktivní napadání všech pěti hráčů, tlak na kotouč "gap", ne systém 1-2-2 u mladšího dorostu
6. Fauly holí
7. Coaching - výchova individualit, nechat hráče tvořit
8. Komunikace
9. Trénink mimo led - denně
10. Škola, ostatní povinnosti

Reklama

Související témata: