Hlavní obsah

Ve Stockholmu na úvod velká mizérie, Švédové vyškolili české hokejisty

PRAHA

Trudný vstup do turnaje LG Hockey Games si ve Stockholmu připsali čeští hokejisté. Prohráli s domácím týmem 1:6. A to zcela zaslouženě. Obrana chybovala, nevyužití přesilovek se ukázalo zažitým trendem, naopak hráči vedení trenérem Aloisem Hadamczikem v početní výhodě inkasovali. K tomu si brankář Jakub Štěpánek dal vlastní gól. Zkrátka hodně nepovedený večer v hale Globen.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Mojžíš (vlevo) a Petr Koukal, jenž si ze zápasu se Švédskem odnesl krvavý šrám ve tváři

Článek

Výživnou zahajovací třetinu si prožili čeští hokejisté ve Stockholmu. Hned úvodní oslabení na turnaji nezvládli. První přesilovka domácích, první střela a po dvanácti sekundách Švédové vedli. Od tohoto okamžiku se hráči vedení Aloisem Hadamczikem dostali pod tlak. Za chvíli zvonila i tyčka branky Jakuba Štěpánka.

V desáté minutě srovnal navrátilec Petr Průcha. Nádech, který ale zmizel. Tento mistr světa z roku 2005 se objevil v národním týmu po šesti letech. Horké chvilky zažila i druhá strana hřiště. Ale nutno přiznat, že česká obrana několikrát zaváhala, jako poslední instance vždy zasáhl ale Štěpánek.

I ten si vybral smolný okamžik. Před koncem zahajovací části vyrazil střelu Davida Petráska, hráče s českými kořeny, ale Štěpánek si pravou bruslí nešťastně srazil puk za brankovou čáru.

Gulaš zápas nedohrál, píchl soupeře hokejkou 

Na začátku druhé třetiny mohl český výběr vylepšit jednu zoufalou statistiku. Na předchozích dvou turnajích sehrál 27 přesilovek, ale vstřelil jen jeden gól. Tato mizivá bilance se jen rozrostla. Navíc přišla další mizérie. Druhá přesilovka byla sehrána tak, že Švédové dali gól. Založit útok a vyvést puk byl v tento čas nad sílu a um českých hráčů. Za pár sekund přišla další početní výhoda. Výsledek? Ano, nulový.

David Květoň před Mathiasem Tjärnqvistem ze Švédskafoto: ČTK/AP

Vrchol prostřední části na sebe nenechal dlouho čekat. Švédové se stali pány na ledě, po zmatku v naší obraně vedli už 4:1.

A nebyl konec. Třináct sekund uběhlo ze třetí dvacetiminutovky a bylo to 5:1. Premiéra obránce Jakuba Jeřábka dostala hodně hořkou příchuť. Dalším černým okamžikem byl předčasný odchod Milana Gulaše do šatny, bodl protihráče holí.

Češi poté v krátkém sledu trefili dvakrát tyčku, ale stav se neměnil. Vlastně měnil, ale opět kapituloval Štěpánek. Ten sice inkasoval šestkrát, ale jako jediný ukázal, že hokej nezapomněl.

Švédsko - Česko 6:1 (2:1, 2:0,2:0)on-line
Branky a nahrávky: 6. Persson (Magnus Johansson, Lindström), 19. Petrasek (Axelsson, Andersson), 30. Axelsson (R. Wallin), 36. M. Tjärnqvist (Magnus Johansson, Ericsson), 41. Nordgren (Persson, Johansson), 57. Andersson - 10. Průcha (Červenka, Mojžíš). Rozhodčí: Savolainen, Laaksonen (oba Fin.) - Dahmén, Ulriksson (oba Švéd.). Vyloučení: 5:4, navíc Marek 10 minut (nesportovní chování), Gulaš (5 + DKU). V oslabení: 1:0. Využití: 1:0.
Švédsko: Liv - Magnus Johansson, Ekholm, Fälth, S. Erixon, Petrasek, Fernholm - Nordgren, Persson, Lindström - Melin, Krüger, Thörnberg - Andersson, Sjögren, Axelsson - Ericsson, R. Wallin, M. Tjärnqvist. Trenéři: Pär Marts, Peter Sundström a Jonas Rönnqvist.
Česko: Štěpánek - Němec, Škoula, Lojek, Čáslava, Nakládal, Mojžíš - Průcha, Koukal, Červenka - Gulaš, Marek, Rolinek - Kašpar, Novotný, I. Rachůnek - D. Květoň, Vampola, Adamský. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Reklama

Související témata: