Hlavní obsah

Komunikace mezi hráči a trenéry by měla být lepší, říká po Švédsku Nový

Malý kvíz. K čemu patří tato číselná řada: 3,0,1-3,1,4-1,2,2? Zde jsou tři možné odpovědi. A - číslo bankovního účtu nejmenovaného movitého hokejisty. B - telefon trenéra české reprezentace Aloise Hadamczika. C - počty gólů národního mužstva v letošní Euro Hockey Tour po třech turnajích. Ano. Třetí eventualita je ta pravá. Žel je to pravda. Bez gólů se vyhrávat nedá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus a kapitán české veteránské reprezentace Milan Nový (vlevo)

Článek

Čeští hráči vstřelili v devíti zápasech sedmnáct gólů, nejméně ze všech. Inkasovali jedenatřicet, nejvíce ze všech. Proto jim zatím patří po třech turnajích poslední místo. V neděli skončil turnaj LG Hockey Games a českému národnímu týmu vázla souhra, produktivita, obrana. Tedy vše, co je potřeba k vítězství. Jen brankáři nezklamali. „Já si myslím, že komunikace mezi hráči a trenéry by měla být lepší,“ domnívá se bývalý reprezentant a elitní útočník Milan Nový.

Co říkáte výsledku ve Švédsku? Překvapil mě výkon hráčů z KHL. Někteří tam patří k nejlepším, prosazují se, ale o víkendu nic. Já jsem byl teď v Ufě, mluvil jsem s Vladimírem Treťjakem, v Rusku české hráče chválí. Na evropské tour je úroveň možná o něco vyšší, ale protihráči jsou vesměs stejní. Navíc v této sezóně už jde o druhý turnaj, kde jsme vše prohráli.

Šlo sestavit jiný tým? Lepší hráče momentálně nemáme.

Z Ruska třeba nemohli přijet obránci Blaťák, Barinka, Rachůnek. Ti jsou přece osvědčení, ne? Když prohrajeme 2:4, to se stane, ale 1:6, to je hodně. Když se kouknu na tabulku celé letošní Euro Hockey Tour, tak my máme šest bodů a Rusko jedenadvacet, jsou za námi tři turnaje...

Alois Hadamczik vede trénink české hokejové reprezentace.foto: Právo/Jan Handrejch

A co třeba vysvětlení, že hráči si musí na sebe zvyknout, nejsou sehraní. Obstojí toto? Takoví hráči se přizpůsobí. Možná to může být problém, ale na toto se nemůžeme vymlouvat. Přece hráči komunikují s trenérem, řeknou si, co ji vyhovuje, ne? Jsou to špičkoví hokejisté. Třeba mužstvo nemá uvnitř správného vůdce, nevím. Někde chybička bude. Třeba Jarda Jágr mi říkal, že jejich trenér v Omsku je výborný, jak jim to super jde.

Narážíte na komunikaci mezi hráči a trenérským duem Hadamczik, Paleček? Asi by měla být komunikace lepší. Když budu vybírat hráče já, nebo vy, tak vybereme třeba tři odlišné hokejisty. Spoléhat na jednoho hráče (Jágra), to je pro naše národní mužstvo málo. Jediný, kdo může s hráči něco při utkáních udělat, jsou trenéři. Podmínky mají. A kdo jiný než tým okolo nich to může ovlivnit? Doktor to asi nebude. Výkon asi významně neovlivní, jestli vás natře pálivou, nebo studenou emulzí.

Jak vidíte další část sezóny před blížícím se mistrovství světa? Z NHL můžeme mít třeba pět hráčů, ale když se koukneme na bodování, tak tam to není žádná sláva. Pomohl by nám brankář Tomáš Vokoun, ale útočníci, kteří by nám pomohli, tak budou asi hrát o Stanley Cup. Z extraligy se objeví asi malé množství hráčů. Velké zastoupení bude mít KHL, ze Švédska možná brankář Salák. My potřebujeme zpevnit obranu a dávat více gólů, to je základ. Já si myslím, že komunikace mezi hráči a trenéry by měla být lepší. Takový je názor hokejisty.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články