Hlavní obsah

Hokejová reprezentace se sešla bez Jánského a Sičáka

KRAVAŘE

Čeští hokejisté se na úvod přípravy na mistrovství světa sešli na prvním srazu v Kravařích bez Petera Jánského z Litvínova a Vladimíra Sičáka z Oulu. Jánský bere antibiotika a mohl by se k týmu připojit od příštího týdne v Praze, Sičák se vrací do Česka z Finska a do Kravař dorazí až v úterý večer.

Foto: Jan Handrejch

Hokejová reprezentace se sešla v Kravařích.

Článek

K týmu se připojili navíc obránce Dalibor Řezníček a útočník Petr Holík ze Zlína. "Chceme mít na trénink čtyři kompletní pětky," vysvětlil zařazení mladíků trenér Alois Hadamczik. Kádr bude postupně dále doplňovat už na pondělním dalším srazu.

Kouč by měl mít už k dispozici brankáře Jakuba Štěpánka a útočníka Petra Průchu z Petrohradu, který v neděli vypadl v sedmém zápase čtvrtfinále play off KHL s Mytišči. "Počítáme, že se zapojí i Jarda Hlinka. Mluvil jsem s ním, v pondělí přijede a domluvíme se, co a jak," jmenoval Hadamczik útočníka Linköpingu, který podlehl v sobotu v sedmém utkání čtvrtfinále švédské ligy Skelleftee.

Jánský by se mohl připojit za týden

V Petrohradu působí i Petr Čajánek, který už ale oznámil konec reprezentační kariéry. S vyřazenými hráči z dnešního klání Omsku (Jaromír Jágr, Roman Červenka a Martin Škoula) s Magnitogorskem (Tomáš Rolinek) počítá Hadamczik nejdříve na soustředění od 4. dubna.

Už za týden v pondělí by se ale mohl zapojit Jánský. "Čekáme, jak dopadne. Má krátkodobě asi na tři dny antibiotika," doplnil Hadamczik.

Z původní nominace mu definitivně vypadli Jánského klubový spoluhráč František Lukeš, Lukáš Kašpar z Astany a Petr Tenkrát z Oulu. "Lukeš má silná antibiotika. Kašpar se trápí od Vánoc. Jezdil za (fyzioterapeutem) Pavlem Kolářem. Má nějakou kýlu, vystřeluje mu to až do třísel a není schopen se dát zdravotně do pořádku," vysvětlil Hadamczik absenci mistra světa.

Návrat do národního týmu poprvé od prosince 2007 neprožije vicemistr světa z Rigy Tenkrát. "Měl celou rodinu ve Finsku, stěhuje se autem a lodí. Do toho únava. Nechceme na tolik hráčů čekat, dáme šanci hráčům, kteří jsou v extralize. Kdyby to měl být hráč, který pojede určitě na mistrovství světa, tak je to něco jiného. Tak přesvědčení úplně nejsme," doplnil Hadamczik.

Vedle Řezníčka s Holíkem, kteří budou s týmem jen do pátku, jsou v kádru další čtyři nováčci - brankář Jakub Kovář s útočníkem Tomášem Mertlem z Českých Budějovic, obránce David Štich z Liberce a útočník Lukáš Pech z Karlových Varů. Ti mají naději, že budou v reprezentaci debutovat. První zápasy čekají národní tým na konci příštího týdne v Norsku.

"Všichni nominovaní zůstanou a dostanou šanci. Je těžké pak shánět hráče, když se někdo zraní. Ale musíme dávat dohromady hráčskou kvalitu, abychom kvalitně reprezentovali. Nemůžete si dovolit nějaké fiasko," řekl Hadamczik.

V týmu je už nyní šest mistrů světa z loňska - beci Petr Čáslava z CSKA Moskva, Ondřej Němec z Čerepovce a Tomáš Mojžíš z Dinama Minsk a útočníci Jiří Novotný z Astany a Petr Hubáček s Markem Kvapilem z Brna. Pro Hubáčka s Kvapilem stejně jako pro sparťanského gólmana Tomáše Pöpperleho znamená soustředění unik z bojů ve skupině o udržení extraligy, kde Brno i Sparta se už od začátku nemusely bát baráže. "Určitě je člověk rád, že jde do nějakého prostředí, kde ho čeká nějaká výzva, než hrát o úplné nic závěr sezony v play outu," prohlásil Hubáček.

Tvořící se kádr úřadujících mistrů světa se bude na Opavsku připravovat do pátku, pak jej čeká od začátku nadcházejícího týdne další soustředění v Praze. Zápasy v norském Gjöviku se odehrají v pátek 1. dubna a o den později. Týden nato se pak představí český tým ve dvou zápasech v Bělorusku, za další týden se uskuteční dva zápasy se Švýcarskem v Litvínově.

Od 21. do 24. dubna čekají Hadamczikovy svěřence České hokejové hry v Brně, závěrečný turnaj série Euro Hockey Tour s tradičními soupeři Finskem, Ruskem a Švédskem. Ve středu 27. dubna se pak v pražské O2 areně uskuteční generálka na mistrovství světa proti Kanadě a obhajobu titulu na světovém šampionátu v Bratislavě zahájí Češi v sobotu 30. dubna proti Lotyšsku. V základní skupině budou hrát ještě s Dánskem a Finskem.

Nominace českých hokejistů na přípravný kemp v Kravařích (21.-25. dubna):
Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Tomáš Pöpperle (Sparta Praha),
Obránci: Lukáš Derner, David Štich (oba Liberec), Tomáš Linhart, Dalibor Řezníček (oba Zlín), František Ptáček (České Budějovice), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Tomáš Mojžíš (Dinamo Minsk/KHL), Vladimír Sičák (Kärpät Oulu/Fin.),
Útočníci: Radek Dlouhý, Petr Hubáček, Marek Kvapil (všichni Kometa Brno), Milan Gulaš, Tomáš Mertl, Jiří Šimánek (všichni České Budějovice), Petr Holík (Zlín), Peter Jánský (Litvínov), Lukáš Pech (Karlovy Vary), Ivan Rachůnek (Zlín), Lukáš Vantuch (Liberec), Jiří Novotný (Astana/KHL), Josef Straka (Čerepovec/KHL).

Reklama