Hlavní obsah

S reprezentací už jsem vůbec nepočítal, přiznává obránce Ptáček

Poprvé od listopadu 2005, kdy se zúčastnil finského Karjala cupu, se František Ptáček při srazu v Kravařích opět podíval do reprezentační kabiny. Českobudějovický obránce v pětatřiceti letech kvalitními výkony se stoupající tendencí během této sezóny přesvědčil kouče Aloise Hadamczika, že si pozvánku zaslouží.

Článek

Věřil jste, že se ještě do reprezentace podíváte?

Upřímně, vůbec. Překvapilo mě to. Nikdy jsem nedosáhl na vrchol v podobě mistrovství světa. Už jsem o tom nepřemýšlel, věk je trošku pokročilejší.

Musel jste po vyřazení z play-off měnit své plány?

Plány mi to moc neměnilo, chtěl jsem se věnovat rodině a být co nejvíc s ní. To se teda nepovedlo. (úsměv) Rodina ví, že jsem sportovec a má pro tohle pochopení a drží mi palce.

Jak reagovali parťáci v klubu jako Jiří Vykoukal nebo trenér František Výborný?

Na jednu stranu mi gratulovali, na druhou se mi smáli, kam mě to na stará kolena vzali. Říkal jsem jim, že jsou i starší hráči a hrajou déle a líp. (úsměv)

Tomáš Pöpperle (vlevo) a František Ptáček sedí v kabině na přípravném kempu před MS na Slovensku v Kravařích.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Kádr se bude do mistrovství světa ještě dost měnit. Budete to prožívat?

Prožíval jsem tohle před x lety, kdy jsem měl tu šanci se dostat co nejvýše, teď asi už nebudu vystresovaný jako zamlada a užiju si všechen čas, který tu strávím.

Takže jste neváhal, jestli tento přípravný kemp podstoupíte?

Trenér mi zavolal a na rovinu se zeptal, protože zná můj věk, jestli se mi chce přijet. Já byl rozhodnutý, že mu pomůžu, dokud tu budu platnej a pak když tak pojedu domů.

V poslední době se vám dařilo, takže berete reprezentační soustředění jako šanci si prodloužit sezónu a vaši formu ještě prodat?

Určitě. Je pravda, že na konci jsem měl formu i nad svá očekávání, to nezastírám.

Přesto jste na reprezentaci nemyslel?

Mě to ani nenapadlo. Když se člověk se dívá na televizi a čte o krajáncích, říká si, že jsou dobří a pojedou. Že bych se tam mohl zařadit já, to mě nenapadlo.

Čemu přičítáte, že jste v 35 letech odehrál jednu z nejlepších sezón vaší kariéry?

Našel jsem, co mi vyhovuje, co mé tělo potřebuje. Je třeba pracovat celý rok a neříci, v létě jsme si to odmakal a ono to nějak vydrží. To je lež.

Když třinecký Jan Peterek odehrál 900 zápasů v extralize, říkal, že ho brzy překonáte, budete hrát ještě deset let a dotáhnete to na 1500 utkání. Jak se vám to poslouchá?

Když to slyším, tak se cítím dobře, ale ráno po zápase to takové nebývá…. Uvidíme, co se mnou předvede zdraví a jak dlouho mě nechá hrát.

Reklama